• SUBSCRIBE NOW
SEARCH

JOEY HO DESIGN CREATES MODERN INTERPRETATION OF BAMBOO HOUSE IN WUXI, CHINA

by Peace Chiu on Oct 17, 2014 in Products
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

Architectural design firm Joey Ho Design takes a modern and stylish interpretation of the bamboo forest

Imagine shafts of sunlight seeping through the forest mist, refracting and reflecting, with leaves woven in a peacefully comforting uniformity. That was the tranquility that designer Joey Ho tried to capture in an approximately 8,100 sq-ft house in Wuxi, China, called the Bamboo House, which was completed earlier this year.
 
Initially, Ho was faced with the challenge of capturing the spatial relationship between bamboo and the living space, as well as integrating and transforming the forest scenery into the interior of the house. After doing a careful study of the properties of the house, Ho decided to use bamboo as a material to fill the spacious interior with minimal decoration to complement the design concept. 
While the house’s name suggests a traditional, rustic dwelling, the actual house is a representation of modern luxurious living. That’s achieved by using bamboo in a variety of ways in the interior décor, such as using it as the wall cladding, room separators, overhead lattices and a variety of truly inspired bamboo ‘chandeliers’, rather than directly applying the actual, organic form of bamboo. In doing so, the outside environment is brought inside in a subtle and discreet way.
 
To complement this, marble flooring and walls with a neutral palette, as well as floor-to-ceiling windows and French doors are used to create a stylish and simple interior design.
 
The living area stretches beyond its interiors, reaching to the far ends of the exteriors to meet the outdoor greenery, resulting in an open, welcoming space.
 
On the other side, the family space, semi-enveloped by overhead bamboo lighting, is infused with energy and a lively ambience, making it perfect for major entertainment activities to take place. The bedroom, enclosed by horizontal lines of bamboo spreading over the back wall, takes on a peaceful and quiet aura under the natural soft light.
 
Adding to the richness of space is an inverted pavilion concept in the bathroom, with soft ceiling lights simulating a skylight to create brightness and transparency — and creating the illusion of bathing in the shadow of an outdoor bamboo pavilion. The clean backdrop invites natural light to illuminate the interior, creating a sense of spaciousness and serenity; an escape from the hustle and bustle of the outside world.
 
With bamboo used in unexpected and unusual ways, the result is a unified and intriguing layering effect in the interiors; the house eloquently exudes a freshness that is distinctive from the traditional, old accents of a bamboo house.

Related stories:
HOMELESS gives shoppers a British flea-market experience with M for Market

Recent Posts

  • “Fifty-two years of marathons”: Sir Terry Farrell is justifiably
proud of his Royal Town Planning Institute Gold Medal

    Postmodern reflections


    Sir Terry Farrell speaks to Perspective about Hong Kong’s accidental planning and his relationship with Nicholas Grimshaw

    Posted on Jan 16, 2018
    View
  • 2017 RCR BellLlocWinery_1

    Pritzker Prize predictions


    The 2018 edition of the Pritzker Prize marks the 40th anniversary of the esteemed architectural accolade

    Posted on Jan 15, 2018
    View
  • The W1 London (2)

    Luxury London living


    The W1 London, an eagerly anticipated boutique development on Marylebone High Street with a rich musical history, has just been unveiled.

    Posted on Jan 11, 2018
    View
  • The Bund Finance Centre is a 420,000sqm mixed-use waterfront development on the Bund of Shanghai Photo: Foster + Partners and Heatherwick Studio

    On the waterfront


    The Bund Finance Center, a huge mixed-use waterfront development, reconnects Shanghai’s old and new

    Posted on Jan 2, 2018
    View
Top