SEARCH

Interior light play at The Gerber

by Sophie Cullen on Aug 4, 2015 in Lifestyle
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
(Photo © Sander & Bastian)

(Photo © Sander & Bastian)

Germany-based firm Ippolito Fleitz Group has designed the interior, signage and seating for The Gerber in Stuttgart

Touted as an ‘urban retail boulevard’ rather than a mall, the Bernd Albers-designed structure is located at the south-western end of the Stuttgart city centre. Ippolito Fleitz Group has chosen to use light rings as the central element throughout the design, reflecting a letter ‘g’ to echo the logo of The Gerber. Each of the three entrances has a different take on the design seeing some link upwards towards visitors, while others explode across a ceiling in a wide arc. At the heart of the mall, the light rings entwine a column as they extend upwards to form a tree of light that pierces each of the three storeys.

p683_gerber-shopping-mall-032_press

(Photo © Sander & Bastian)

p683_gerber-shopping-mall-002_press

(Photo © Sander & Bastian)

 

Rounded ceilings and balustrades enhance the vertical nature of the building while the monochrome colour palette adds an element of elegance and does not interfer with the individual look of surrounding retail outlets. Seating islands have been designed for the public areas as places of rest. Made from carbon fibre reinforced plastic (CFRP), they are easy to transport while simultaneously paying homage to the luxury-car loving motor city of Stuttgart. With their flowing contours and elegantly upholstered cushions, the seats become vehicles of relaxation in the context of the mall.

p683_gerber-shopping-mall-026_press

(Photo © Sander & Bastian)

, , , , , ,

Recent Posts

  • 13 Manshausen-_DSC5367

    Norwegian Wood


    Architecture in Norway stays true to its traditions of simplicity and respect for its beautiful natural surroundings

    Posted on Jan 10, 2020
    View
  • best_DJI_0244_by1kmStudioKevinMak

    Rise to the challenge


    Steep slopes, difficult access and a remote location were among the challenges for Hong Kong-based practice ALT-254

    Posted on Dec 11, 2019
    View
  • Photo 4 Roger Wu - Chief Curator

    A tale of two cities


    Community engagement will play a key role in the 2019 edition of the biennale architectural event

    Posted on Dec 10, 2019
    View
  • hd_aw18_xmas38_cw

    Holidays by Design


    Hong Kong architects and designers pick their favourite holiday retreats

    Posted on Dec 10, 2019
    View
Top