SEARCH

Theis+Kahn complete new RIBA headquarters

by Sophie Cullen on Jul 6, 2015 in Interiors
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
Photos and artwork from RIBA's personal collection have been used throughout the building (Image ©Nick Kane)

Photos and artwork from RIBA's personal collection have been used throughout the building (Image ©Nick Kane)

Award-winning British architectural firm Theis+Kahn have completed a £2.89 million redevelopment for the Royal Institute of British Architects (RIBA) HQ

Located at 76 Portland Place, the 3,157 sq-m of work space is a short distance from the institute's George Grey Wornum-designed headquarters at number 66. Conceived as the ‘younger sibling’ of the main structure, the reworking of the 1950s building aims to create a social and flexible environment for employees.

Movable furniture allows the space to be transformed for different occasions (Image ©Nick Kane)

Movable furniture allows the space to be transformed for different occasions (Image ©Nick Kane)

The new offices are comprised of three different parts: a seven-storey office tower that addresses the street, a three-storey brick mews at the rear and the ground level social forum that both of these are linked by. Blocks of colour on the walls create a strong contemporary feeling in the building that was once the Institute of Physics. Meeting rooms and quiet rooms are available for staff on the top floors, while the social forum houses a cafe and areas for more laid-back meetings.

Each floor has boldly coloured walls which brings a contemporary feel to the interior (Image ©Nick Kane)

Each floor has boldly coloured walls which brings a contemporary feel to the interior (Image ©Nick Kane)

At the rear of the forum, a triple storey glazed atrium allows an abundance of light and also opens the building up to views of number 66, linking the company both physically and symbolically. Photographs, maquettes and artworks from the institute’s personal collection have been used throughout the project to personalise the offices. Soraya Khan said, "It was an exhilarating and often challenging project with a tight budget and timescale that dictated a pragmatic approach to ensure money was directed to what mattered. Simple, robust materials and sensitive detailing of found and new surfaces left what comes free – careful planning, natural light, colour and well proportioned spaces – to bring delight."

, , , , , , , , ,

Recent Posts

  • Valley XL Rendering

    Valley XL


    The first details of Valley XL, a major new cultural development project in China, have been unveiled

    Posted on Jul 17, 2018
    View
  • Photo: Philippe Ruault

    Architecture as emotion


    Italian architect Massimiliano Fuksas talks about his inspirations, how buildings can be works of art and how the design process can be an emotional one

    Posted on Jul 9, 2018
    View
  • 2396_FP655711

    Bamboo apple


    Foster + Partners reveals completion of all new Apple Cotai Central store with the design conceptualised as a 'paper lantern'

    Posted on Jul 4, 2018
    View
  • ADT-graphic-1

    Meet the judges


    To be the best, you’ve got to be assessed by the best – introducing the 2018 A&D Trophy Awards judging panel

    Posted on Jul 3, 2018
    View
Top