SEARCH

The new Four Seasons Kyoto designed by Hirsch Bedner Associates

by Sophie Cullen on Dec 15, 2016 in Interiors , Lifestyle
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

Hirsch Bedner Associates (HBA) has recently completed the design for the new Four Seasons Kyoto, located within one of the best-preserved historic cities in the region

With an 800-year-old ikeniwa (pond garden) at its heart, the Four Seasons Kyoto features 110 standard rooms, 12 suites, one presidential suite and 57 condo unites. Created to be a haven of solitude, the design narrative was carefully planned carefully, inviting guests to engage with the surrounding nature. A sense of modernism resonates throughout the hotel, yet traditional Japanese conceptions of architecture have also been considered.

Upon arrival, guests are greeted into the hotel by a bamboo forest that leads to a Japanese garden sanctuary. Bringing the outdoors to the interior, the vast lobby space adapts with every season to evoke a constant, yet ever-changing atmosphere. The use of locally sourced traditional shoji paper screens create interesting soft shadows as light casts through them, and the designers used natural Aji stepping stones to pave the ground, reminiscent of a Zen garden.

presidential suite detail 1

The rooms at the hotel reflect the characteristics of a traditional Japanese house. The quiet and elegantly simple lines of wooden slats greet guests upon entering the space, while Fusuma screens decorated with artwork by local echo artists further celebrate the culture. Traditional tatami was implemented in a modern way to preserve and respect Kyoto's tradition by adding a Japanese pattern motif, and a purple hue is used throughout the design, providing a stately and royal context for the country.

staircase to wedding chapel

Designed to be the gateway to celebration, the staircase to the wedding chapel offers a modern architectural form – the fusion of contemporary design with traditional skills. The form of the staircase contrasted by the softness of the traditional washi paper partitions create a characteristic Japanese space that is soft and luminous. Locally sourced washi paper specially designed by local artisan Eriko Horiki, who uses traditional methods in creating traditional Japanese paper, gives an ambient atmosphere through the textures of shadows created by light filtering though. Complemented by the gentle sounds of the trickling water feature, the staircase draws guests to move about the space.

11

"Five years ago, we began working on the design for the Four Seasons Kyoto and immediately recognized the tremendous respect and honor the region and Ikeniwa Pond commanded," said Agnes Ng, partner and lead designer on the project for Hirsch Bedner Associates (HBA). "Our concept paid respect to both aspects of the property with our understated, graceful design, which had minimalist undertones featuring intricate details. The hotel is meant to be a haven for contemplation – we designed every facet of it to open up to views of Ikeniwa, allowing the design to serve as a window to the pond, never detracting from it."

, , , , , , , ,

Recent Posts

  • Lakhta Center Europe's tallest tower

    New heights


    Construction is nearing completion on Europe’s tallest tower, Lakhta Center in St Petersburg, Russia

    Posted on Oct 23, 2018
    View
  • r_hjortshoj_-_noma_web-332_original

    NOMA 2.0


    The award-winning restaurant worked with BIG to create a new home and restaurant village just outside of Copenhagen’s city center

    Posted on Oct 15, 2018
    View
  • Lacime Architects

    Poetic justice


    Traditional Suzhou architectural forms are reborn in the award-winning Dajia community villas by Lacime Architects

    Posted on Oct 9, 2018
    View
  • DSC_4035

    Prison break


    Perspective takes a closer look at Hong Kong’s largest revitalisation project, Tai Kwun: from colonial-era relic to 21st-century hub for art and culture

    Posted on Oct 6, 2018
    View
Top