SEARCH

The good old days

by TERESA CHOW on Mar 21, 2011 in Interiors
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

In Camden, a place with a rich industrial heritage in northwest London, Tara Bernerd fills the original Muppet Factory with subtle charm

How did you become involved with this project?

Having previously worked with Londonewcastle on a number of very successful collaborations, we were delighted to be asked to work with them again on The Henson in Camden, London.
 
What was the thinking behind the design?
We wanted to capture the essence of the local area, as Camden’s distinct style was a relevant factor and combining this with the character of the building, which was the original Muppet Factory.
 
What are some of the highlights?
Without a doubt, creating a scheme for an original loft building with such history made this project unique from the outset. Ensuring a sincere style – for example, the use of exposed brick walls, loft-style ceiling plans, etc  ‑ in each apartment is a great example of some interior features we introduced, clearly taking into account that this was a facade retention scheme. Thus, the original loft language was an essential part of this.
 
Did the physical location pose any challenges?
The Henson is located in the heart of London’s eternally-trendy Camden. As suggested by the name, The Henson is on the site of the original Muppet Factory and we worked alongside the architectural team to help retain as much of the original building as possible.
 
A modern-rustic touch exudes throughout the apartment. Any tips to achieve this look?
It was important for us to remain true to the character and history of the building. We achieved this by creating a feature wall of exposed bricks and introducing a feature concrete structure at the edge of the ceiling, together with the stainless steel kitchen and, of course, natural wide wood oak flooring. It creates an organic, rustic look, reminiscent of a New York loft.
By teaming this with the wide-planked, natural oak floors and hint-of-retro cork wallpaper, plus a quirky and eclectic mix of furniture and prints, we added a touch of warmth and humour to the space.

 

Recent Posts

  • _DSC4071

    Origami park


    Wenzhou’s new gem – the new Wenzhou Central Park Cultural Club by Lacime Architects is strikingly original, and origami-inspired

    Posted on Mar 15, 2019
    View
  • Ron Arad portrait

    Design maverick


    Ron Arad talks to Perspective about his unusual approach and latest collections – and how he’s not trying to save the world

    Posted on Mar 5, 2019
    View
  • Benoy regenerates historic Ningbo port site

    Regeneration


    Benoy has been appointed to redevelop a new mixed-use destination in one of China’s oldest cities, Ningbo

    Posted on Mar 4, 2019
    View
  • Tianjin Binhai Library design

    Reading the plans


    Four architecture firms changing the future of library design in the digital age

    Posted on Mar 4, 2019
    View
Top