• SUBSCRIBE NOW
SEARCH

Thai designers transform 137 Pillars House into luxury hotel

by Leona Liu on Aug 30, 2016 in Interiors
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
Conceived by P49
Deesign, iconic Thai decorative elements and motifs are highlighted
in the interior details

(All images courtesy 137 Pillars House)

Conceived by P49 Deesign, iconic Thai decorative elements and motifs are highlighted in the interior details (All images courtesy 137 Pillars House)

Located in Chiang Mai, Thailand, 137 Pillars House – a colonial teak homestead – has been transformed into a stunning 30-suite hotel

Located in a lush tropical residential enclave adjacent to the historical Wat Gate Khar Rham Temple in Chiang Mai, Thailand, 137 Pillars House — now a luxurious 30-suite hotel — has been established around a colonial teak homestead built in the early 1880s in the Indo-Portuguese style, and distinguished by the more than 100 wooden columns which hold aloft its soaring ceilings.

PH Exterior Evening View

137 Pillars House is renovated from a colonial teak homestead built in the early 1880s in the Indo-Portuguese style

Seeing increased development around the site and competition with luxury hotels in the region in general, the owner of 137 Pillars House realised that the true value of the project lay in preserving its historic value. Taking inspiration from the site's cultural and architectural heritage, Bangkok-based P Landscape, the design studio behind the landscape renovation, and interior design practice P49 Deesign jointly created an enclosed space highlighting the hotel's air of exclusivity, while maintaining the old-world ambience and character of the original teak house.

HUCNXPH_44229245_Pillars_House_Interior_Look-out

Throughout the heritage property, the original aesthetics have been augmented with a narrative expressed through landscaping, greenery and the interior materials palette

The transformation of the main house required devising methods to maintain its longevity. Due to the neglect of the site and frequent flooding, the structural base of the building had started to disintegrate, a problem which was compounded by Chiang Mai's high levels of both humidity and pest infestation.

The landscape architects therefore raised the original teak house on stilts to ensure the area under the house would remain clear, and allow water to permeate through gravel beds beneath. This also maintains airflow and ventilation to ease the humid conditions which had proven harmful to the property's structural integrity.

Hi_HUCNXPH_52728355_Hotel_Entrance

Exquisite colonial Lanna architectural details and large existing trees give the hotel entrance a unique and welcoming atmosphere

Internally, the main structure houses the gallery, library, bar, as well as main dining areas. Throughout this heritage property, the original aesthetics have been augmented with a narrative expressed through landscaping, greenery and the interior materials palette. Guests can travel back to colonial times, with exquisite Lanna architectural details.

This is an excerpt from the “An Aesthetical Journey" article from the September 2016 issue of Perspective magazine.

To continue reading, get your copy of Perspective.

, , , , , , ,

Recent Posts

  • unnamed (1)

    The spaceship has landed


    MAD designs new futuristic headquarters for Faraday Future in California

    Posted on Aug 15, 2017
    View
  • Hilton Jinan South Hotel & Residences offers panoramic views of the nearby mountains, springs and lush scenery

    Dual luxury


    Wilson Associates designs luxury hotels in China and Japan

    Posted on Aug 15, 2017
    View
  • Chu Chih-Kang’s Fangsuo bookstore, Chengdu

    On the cutting edge


    Seven leading designers on redefining China's architectural and design landscape

    Posted on Aug 1, 2017
    View
  • Portal-like frames, part of the original structure, change the view as one moves around the house

    Old becomes new


    Japan’s Apollo Architects renovates old family house in Tokyo

    Posted on Aug 1, 2017
    View
Top