• SUBSCRIBE NOW
SEARCH

Take a bow

by TERESA CHOW on Oct 7, 2010 in Interiors
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

George Lam of Bugs Design played with a roll of cloth to disguise some unfixable structures at a hat shop in Central

Bugs Design is known for its minimal yet personalised design, keen to maximise spatial efficiency through rearrangement of layouts. Faced with unyielding structural issues in a recent project, designer George Lam decided to simply cover them up. He told PerspectiveGlobal how.

 
Tell us about the project.
This is a shop that mainly sells hats; hats that are unique and well designed. So we decided to create a cosy environment, where customers will feel comfortable.
 
The original layout of the interior was a major challenge in this project. What was the problem, in fact?
Originally, the space didn’t have a decent layout, as none of the walls were parallel and had columns on each side. We couldn’t do much alteration to the space by using fixtures, because of the limitations laid out in the fitting-out guide from the building management.
 
What was the solution?
We decided to use a curtain wall to re-shape the space. We hung and wrapped a large curtain around the shop. We created a curved display area, along with the curtains, to create a continuous bench, where the hats can be placed at eye level — while the base of the display can be used for storage. Because of the curve, we were able to reshape the interior space, and create a continuous display loop that offers a greater flow in a small shop.
 
What inspired the colour scheme?
The logo of Hatwoman, which is the combination of black and turquoise. We added materials like copper and silver, too.
 
The curtain is certainly the centrepiece of the design.
The curtain we used as backdrop is made of satin, which offers a bit of a glossy finish. We used carpeting for the floor finish because we wanted the customers to come in to the shop and feel comfortable. We chose to use carpet tiles because it is easier to change a single tile in case stains occur. The pattern was very well suited for this shop and its style, which is both chic and glamorous. Most of the cabinets or displays have gloss paint finishes, which helped achieve the ‘look’ we were after, and create a sense of spaciousness in the shop.

 

Bugs Design

Hatwoman
www.hatwoman.hk
 

 

Recent Posts

  • unnamed (1)

    The spaceship has landed


    MAD designs new futuristic headquarters for Faraday Future in California

    Posted on Aug 15, 2017
    View
  • Hilton Jinan South Hotel & Residences offers panoramic views of the nearby mountains, springs and lush scenery

    Dual luxury


    Wilson Associates designs luxury hotels in China and Japan

    Posted on Aug 15, 2017
    View
  • Chu Chih-Kang’s Fangsuo bookstore, Chengdu

    On the cutting edge


    Seven leading designers on redefining China's architectural and design landscape

    Posted on Aug 1, 2017
    View
  • Portal-like frames, part of the original structure, change the view as one moves around the house

    Old becomes new


    Japan’s Apollo Architects renovates old family house in Tokyo

    Posted on Aug 1, 2017
    View
Top