SEARCH

Little Creatures brewery and restaurant by Charlie & Rose

by Sophie Cullen on Dec 2, 2016 in Interiors , Lifestyle
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
Photography: © Dicky Liu

Photography: © Dicky Liu

Charlie & Rose has created the perfect home-away-from-home in Hong Kong for Australian craft beer brewery Little Creatures

The story of Little Creatures goes back to the year 2000, when four friends decided they wanted to create a product around their passion: beer. They purchased two old sheds right on the fishing boat harbour in Fremantle (which had previously been used as a crocodile farm) and opened a small brewery and a restaurant seating 150 people.

Fast-forward to present day and the original brewery/restaurant has extended to accommodate almost 2,000 guests, making it the second biggest tourist attraction in the region.

The brewing kits are exposed behind the bar so that guests can see the beer-making process unfold, while the red pipes pump the finished product around the space

The brewing kits are exposed behind the bar so that guests can see the beer-making process unfold, while the red pipes pump the finished product around the space

"The company has always been based on a passion to make bloody good beer," explains Stewart Wheeler, GM of hospitality for Little Creatures. "Craft beer in Australia is approaching 15 per cent of the total market volume and
growing aggressively, as it is in every other modern western country. Asia is at about three per cent, but growing faster than any other market."

So the cross-continent move seemed logical for the company, though not without its challenges and difficulties, not least of which being space. "We needed a big space. For our business model we needed 500 sq-m with four metre-high ceilings to accommodate the brewing equipment. We also wanted little glimpses of the harbour and a quiet, leafy street in front with wide sidewalks, and of course the real estate agents were like, 'Are you joking?'," muses Wheeler.

Luckily, however, one day the team was wandering alongside the waterfront in Kennedy Town, a suburb that they had recently fallen in love with, and noticed an open roller door fronting a huge space. The former sugar and flour warehouse seemed the perfect location for the operation, so the owners were approached, and the rest is history.

Decorated pegboards were installed throughout the venue to break up the large wall expanses and conceal acoustic panelling

Decorated pegboards were installed throughout the venue to break up the large wall expanses and conceal acoustic panelling

"We see ourselves as custodians of the site, so we haven't tried to change the fabric of the building. Instead, we've protected the original volumes of the space and tried to make our concept fit within those," Wheeler explains. "For instance, although we've obviously needed to build new kitchens and bars and things, we haven't physically altered the building to accommodate those. All of the columns existed previously, and we just clad them and increased them in size slightly to help improve the intimacy of the space."

The floors, walls and ceilings were not touched at all during the transformation, creating a raw foundation for the interiors. Red pipes that run around the ceiling heighten this industrial feel, and also function to move the beer around the premises. To juxtapose the warehouse aesthetic, design firm Charlie & Rose chose communal tables made from timber and leather upholstered furniture to stand the test of the time. They also wanted to ensure that guests would be surprised at the level of comfort available in the highly industrial space.

The large dining area features long-lasting materials such as leather-upholstered furniture and communal timber dining tables

The large dining area features long-lasting materials such as leather-upholstered furniture and communal timber dining tables

As the original building had such large wall expanses, the team had to get creative to ensure a warm and inviting atmosphere. "We always place importance on this. It's done by offering customers choice in terms of different seating types, sizes, heights etcetera, and identifying and controlling different nooks within the space via varied ceiling heights, changing materials, feature lighting and utilising inherent building character," notes fellow Australian Ben McCarthy of Charlie & Rose.

As a result, polished concrete, copper, stone, marble and timber can be seen throughout the project. The team also brought over a number of vintage items from Australia that add the perfect homey touches. Coloured German pottery sits next to vintage work benches and sideboards, and a trio of chairs from Melbourne's Forum Theatre even make an appearance at the entrance of the space.

This is an excerpt from the "Aussie Rules” article from the December 2016 issue of Perspective magazine.

To continue reading, get your copy of Perspective.

, , , , , , , ,

Recent Posts

  • Valley XL Rendering

    Valley XL


    The first details of Valley XL, a major new cultural development project in China, have been unveiled

    Posted on Jul 17, 2018
    View
  • Photo: Philippe Ruault

    Architecture as emotion


    Italian architect Massimiliano Fuksas talks about his inspirations, how buildings can be works of art and how the design process can be an emotional one

    Posted on Jul 9, 2018
    View
  • 2396_FP655711

    Bamboo apple


    Foster + Partners reveals completion of all new Apple Cotai Central store with the design conceptualised as a 'paper lantern'

    Posted on Jul 4, 2018
    View
  • ADT-graphic-1

    Meet the judges


    To be the best, you’ve got to be assessed by the best – introducing the 2018 A&D Trophy Awards judging panel

    Posted on Jul 3, 2018
    View
Top