SEARCH

Group DCA designs lattice-like interiors for salon in Mumbai

by on Jul 17, 2018 in Interiors
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

Delhi-based hair salon, Looks Salon, brings its brand to Mumbai, with an open lattice-like structure and space designed by group DCA

Looks Salon at Mumbai’s Seawoods, Grand Central Mall marks the Delhi-based brand’s first journey into western India. The primary design intention was to create a defined salon space–inside and out–to help introduce the brand to a new city with tough competition.

The final design is one of a curvilinear lattice-like structure that blends elements of branding, materiality and function. The site, being set inside a mall came with several challenges; an oblique demising-line in the front, and an odd-shaped parcel.1H1A8562-as-Smart-Object-1

The store-front's extensive length intends to provide a public face that feels transparent while simultaneously ensuring privacy for the indoors, through the lattice's morphological design. The lattice has been modelled to cut across the front demising-line, piercing through the salon's glass façade, while visually adjusting the store-front's length and creating a distinct first impression. Due to the constraints of plywood as a material, a composition of several horizontal fin elements were used to reinforce the lattice's self-supporting structure and to bind the curvilinear elements together. Functionally, they also double up as storage and shelving whilst addressing privacy concerns and shielding the interior spaces from outside passersby.

The lattice has been modelled to cut across the front demising-line, piercing through the salon's glass façade, while visually adjusting the store-front's length and creating a distinct first impression

The spatial layout, planned around an existing structural grid, helps craft a largely free-flowing interior space. Spatial separation is made possible by the lattice which expands and contracts to adapt to the shape of the site. This allows the salon's varied functions to be divided into independent spaces across diaphanous partitions. The entryway opens into a reception and waiting area, which connects to the styling zone; the Kerastase room is placed in one of the corners to separate it from the bustle of the salon.

1H1A8662-as-Smart-Object-1The custom-designed lattice has been built in stained birch plywood, and is the element that defines the salon's overarching décor theme. Cut out of a plywood board that measured eight feet by four feet, these fins are designed to be further divided into five to eight pieces, each prefabricated in the architects' workshop, and transported and assembled together at the site later.

The structure morphs the walls and the ceiling together is accentuated by the use of a largely minimal colour palette. The back walls have been finished in a grey-hued distressed plaster, while several services that enter the salon space are left exposed to exude a raw and rough feel and look. Circular mirrors suspended from the ceiling and lighting design adds a spirit of playful drama to the interior space.

The custom-designed lattice has been built in stained birch plywood, and is the element that defines the salon's overarching décor theme

1H1A8647-as-Smart-Object-1 1H1A8603-as-Smart-Object-1

 

Architect Amit Aurora a Partner of group DCA will be judging the A&D Trophy Awards Architecture Category this year. Read more about Amit

, , ,

Recent Posts

  • Lakhta Center Europe's tallest tower

    New heights


    Construction is nearing completion on Europe’s tallest tower, Lakhta Center in St Petersburg, Russia

    Posted on Oct 23, 2018
    View
  • r_hjortshoj_-_noma_web-332_original

    NOMA 2.0


    The award-winning restaurant worked with BIG to create a new home and restaurant village just outside of Copenhagen’s city center

    Posted on Oct 15, 2018
    View
  • Lacime Architects

    Poetic justice


    Traditional Suzhou architectural forms are reborn in the award-winning Dajia community villas by Lacime Architects

    Posted on Oct 9, 2018
    View
  • DSC_4035

    Prison break


    Perspective takes a closer look at Hong Kong’s largest revitalisation project, Tai Kwun: from colonial-era relic to 21st-century hub for art and culture

    Posted on Oct 6, 2018
    View
Top