SEARCH

Fangsuo Bookstore by Chu Chih-Kang Space Design

by Suzanne Miao on Apr 14, 2016 in Interiors , Lifestyle
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
The sheer scale of the
interior is deliberately
intended to feel
sculptural, a space
where knowledge is
collected and shared
amid areas for relaxation and contemplation © Li Guo-Min

The sheer scale of the interior is deliberately intended to feel sculptural, a space where knowledge is collected and shared amid areas for relaxation and contemplation © Li Guo-Min

Taiwanese designer Chu Chih-Kang achieved his dream by designing Chengdu's Fangsuo Bookstore

Designing a bookstore has long been a dream for Taiwanese designer Chu Chih-Kang, going back some 14 years ago when he came across some interesting bookstore designs. Viewing bookshops as more than mere retail outlets selling books, but rather, spaces where knowledge is collected and shared amid spaces for relaxation and contemplation, Chu felt that to be able to create such a place would be the ultimate achievement.

Fangsuo's design embodies the essence of ancient scripture libraries, while also being a space that speaks to the Sichuan people and their way of life © Li Guo-Min

Fangsuo's design embodies the essence of ancient scripture libraries, while also being a space that speaks to the Sichuan people and their way of life © Li Guo-Min

So, when the opportunity arose to partner with Fangsuo Bookstore on its latest project, there was absolutely no doubt in Chu's mind as to whether or not he would accept the opportunity. His proposal centred around the notion of secret scripture libraries, which have been found either in or under Buddhist temples for centuries — in Putonghua, their name also suggests the notion of stored wisdom.

In the beginning, there was no definitive aesthetic direction for the Cheng Du Fangsuo Bookstore, but the client was firm on one thing: the space must have Chengdu "running through its very core", according to Chu Chih-Kang, founder of Chu Chih-Kang Space Design. With this in mind, he and his team — including Jia Lu, Li He and Li Liu-Zhen — began to research the city and found significant historical connections to the site, such as its links to Daci Temple and one of the most famous Buddhist monks, Xuan Zhang, who lived during the Tang dynasty.

The internal design was informed by the design team's research into secret scripture libraries, which have been found either in or under Buddhist temples for centuries © Chu Chih-Kang

The internal design was informed by the design team's research into secret scripture libraries, which have been found either in or under Buddhist temples for centuries © Chu Chih-Kang

This research also brought to light the emotional connection that people of Sichuan have with wo (a nest, cove or home) and bai (intentional placement or design). In short, Chu envisioned a bookstore which would embody the essence of ancient scripture libraries, while also being a space that spoke to the Sichuan people and their way of life (slow-paced, relaxed, a love of socialising).

This is an excerpt from the "A Cavern of Infinite Wisdom” article from the April 2016 issue of Perspective magazine.

To continue reading, get your copy of Perspective.

, , , , , , , ,

Recent Posts

  • IMG_0526

    FOAID


    India's Festival of Architecture and Interior Designing (FOAID) has entered its 5th year

    Posted on Dec 4, 2018
    View
  • Fine_test3

    Plans for the future


    Hong Kong architectural designer Barrie Ho reflects on 20 years of pushing the boundaries – and looks to the next 20

    Posted on Dec 4, 2018
    View
  • MahaNakhon by Buro Ole Scheeren © Buro-OS_13 Photo by Wison Tungthunya

    Pixels


    Büro Ole Scheeren’s MahaNakhon Tower in Bangkok, Thailand's tallest building finally marks its completion

    Posted on Nov 26, 2018
    View
  • 17_BIG_DONG_Dortheavej_Image20by20Rasmus20Hjortshoj

    Homes for all


    Bjarke Ingels Group has designed and completed a social-housing project, Dortheavej in Copenhagen

    Posted on Nov 26, 2018
    View
Top