SEARCH

Design duo Vicky Chan and Chris Cho team up to design The Artist House in Causeway Bay

by Hannah Grogan on Jun 1, 2018 in Interiors
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

Architect duo Vicky Chan (founder, Avoid Obvious Architects and former 40 Under 40 Award recipient) and Chris Cho (of TheeAe) proved a perfect match when collaborating on The Artist House, a newly opened concept space in Causeway Bay

What is The Artist House?
Vicky: The company began by selling Belgian craft beer. After three years of growth, the owners wanted their own concept store. We combined all their ideas into The Artist House. It's not just a regular bar or regular restaurant. There's a lot of innovative things in here, including the Aqua-Farm (a hydroponic facility to grow herbs and spices).

Inside The Artist House concept space in Causeway Bay Photo: Kyra Campbell

Inside The Artist House concept space in Causeway Bay
Photo: Kyra Campbell

How did you get involved with the company and project?
Vicky:
We started this project a year ago. Chris got involved four to five months ago, when we were trying to nail down the final concept.

How did your design collaboration come about?
Chris: Vicky and The Artist had a long relationship already. For some reason, in Hong Kong it's very difficult for small companies involved in design-related and design- focused interiors. The client appreciates what's good and what's high quality.

Tell us about the interior design of the space.
Vicky: The design concept of The Artist House is based on a Belgian farm from the 14th century and, trying to find a way to marry Hong Kong's culture with a foreign culture, we took a Belgian barn as the motif.

How does the process of collaboration work for the two of you?
Chris: I got involved at a later stage but before construction started, I added more technical aspects and resolved the issues related to the plumbing, mechanicals and how to save costs.

Vicky: I don't see us being one very technical and one very conceptual. I actually see our positions switched throughout the process. Our client is kind of small, so during construction many designs also changed. We made a lot of decisions on site. My firm and his firm are relatively small. Our client is also a start-up. We were able to work well together – we are similar in size and similar in our ability to adapt and change.

The design concept of The Artist House is based on a Belgian farm from the 14th century and, trying to find a way to marry Hong Kong's culture with a foreign culture, we took a Belgian barn as the motif

What did you know about the Aqua-Farm?
Vicky: Originally, we didn't know it had to be in such a controlled environment. At first, in the design, we were thinking of growing some things on the columns [in the bar area]. We had some wild ideas in the beginning when we brainstormed. And once we brought in some technical advisers, the whole idea just shifted along. Everyone told us we needed X amount of air conditioners and equipment. Chris is a genius. Although he's an architect, he was able to do a lot of engineering work. He did a lot of mechanical calculations himself to prove that we could do it sustainably: by placing it in a smart location we can still get the same amount of required air circulation. We did all that and saved half of the money that we would have spent on the air conditioner. By doing that we were able to salvage enough resources for the real design, not just the technical backdrop.

Photo: Kyra Campbell

Photo: Kyra Campbell

What were the challenges of designing the Aqua-Farm?
Vicky: The design was pretty straightforward. You just had to give them enough space to fit the equipment inside. There was a lot of input from Chris's end. Getting the right amount of electricity, airflow, humidity control and all of that. It's the hidden feature that you don't see but a lot of work that goes into it to make it up and running.

Chris: The Artist really enjoys being sustainable in terms of products and construction – so we found different reclaimed material and wood to use, which has its own difficulties. In the end we both made it something greater than we ever expected.


This article was originally published as “Brewing Solutions", in the May issue of Perspective magazine. 

To read the full interview, and others like it – get your copy of Perspective! 

, , , , , , , , , , ,

Recent Posts

  • r_hjortshoj_-_noma_web-332_original

    NOMA 2.0


    The award-winning restaurant worked with BIG to create a new home and restaurant village just outside of Copenhagen’s city center

    Posted on Oct 15, 2018
    View
  • Lacime Architects

    Poetic justice


    Traditional Suzhou architectural forms are reborn in the award-winning Dajia community villas by Lacime Architects

    Posted on Oct 9, 2018
    View
  • DSC_4035

    Prison break


    Perspective takes a closer look at Hong Kong’s largest revitalisation project, Tai Kwun: from colonial-era relic to 21st-century hub for art and culture

    Posted on Oct 6, 2018
    View
  • 9. The Hall

    Run of the mills


    The Mills – a new cultural complex, creative co-working space and start-up hub pays homage to Hong Kong’s golden era in the textile industry

    Posted on Oct 4, 2018
    View
Top