SEARCH

Inside the Roman-inspired Liòn restaurant by COLLIDANIELARCHITETTO

by Elizabeth Kerr on Jun 12, 2019 in Interiors
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

Vibrant restaurant LiÒn, designed by Daniela Colli of studio COLLIDANIELARCHITETTO, crouches behind a discreet facade in an early 20th-century Roman palazzo

Rome, the Eternal City, is an eternally enlightening place that reveals its more creative, surprising and memorable locations when and where you least expect them. In a city crammed with tiny cobblestoned alleys and repurposed ruins, there is no shortage of engaging architecture to stumble upon. Tucked away between the Instagram-ready Pantheon and Piazza Navona and snugly in the heart of Rome's historic city centre, restaurant and cocktail bar Liòn is a fine example of the city's endless hidden gems.

Designed by Daniela Colli of studio COLLIDANIELARCHITETTO, Liòn spans two levels and 185sqm (1990sqf) in a revitalised and redesigned palazzo from the rationalist era, a movement in the 1920s and '30s that believed in logic and rationalism. Aggressively ornate and gleefully exploiting geometrics, reflective surfaces and bold colours, the restaurant/bar's interiors recall the style and contemporary decadence of La Dolce Vita, in stark contrast to the spare construction of the palazzo's architecture. It's owned by Emidio and Fabrizio Pacini, and Andrea Girolami of the Tridente Collection (the Mood, Smooth and Mag boutique design hotels in Rome and one Venice property).COLLIDANIELARCHITETTO05_LIÒN ©Matteo PiazzaLiòn expands behind an unassuming facade but is recognisable by the retro-cool travertine-framed doors and windows. Teal, red, brass, velvet, mosaic tiling, diamond harlequin tiling, lacquer and arching friezes are among the elements bound together with a circular motif under soft lighting.

The interiors are a meticulously composed riot of colour, pattern and texture in contrast to the restraint of the menu's classical, unfussy Italian fare

The ground floor restaurant is outfitted with custom-designed furniture that takes advantage of the space's length and incorporates a room-spanning banquette. An invisible menu slot and cutlery drawers featuring metallic detailing add a touch of modern aesthetic and sit in clever complement to Liòn's transparent elements, both decorative (suspended tinted discs) and functional (the bar bottle rack). Mosaic tile-covered columns disrupt the turquoise diamond-glass bar surface and in doing so add a pair of statement pieces to the space around which the action can unfold. The basement level, accessible via a marble and brass-accented staircase, conceals the wine cellar and kitchen, while the terrace mimics the view into the restaurant the way the main entrance does from Largo della Sapienza and, as Colli describes it, "an allengaging experience between design and cuisine".11_LIÒN ©Matteo Piazza

Photos. Matteo Piazza


THIS ARTICLE FIRST APPEARED AS "ETERNAL CHIC”, AN ARTICLE FROM THE JUNE ISSUE OF PERSPECTIVE MAGAZINE.

 

 

TO CONTINUE READING, SUBSCRIBE TO GET YOUR COPY OF PERSPECTIVE

, , ,

Recent Posts

  • Lyndon Neri & Rossana Hu_by Jiaxi Yang & Zhu Zhe

    Collaborate for excellence


    Lyndon Neri of Neri&Hu reveals how he and wife Rossana Hu combine a thriving practice with raising three children, and sheds light on the controversy at this year’s Stockholm Furniture & Light Fair

    Posted on Oct 14, 2019
    View
  • law on keyes06_david ross

    Advocacy for women


    South African architect Kate Otten on addressing professional challenges in the country

    Posted on Oct 14, 2019
    View
  • 07_Presse_bauhaus100

    The Spirit of Bauhaus


    The century-old school strongly influenced Hong Kong's cityscape and continues to shape a Gen-Z led future

    Posted on Oct 11, 2019
    View
  • k11 Musea

    Silicon Valley of Culture


    Adrian Cheng's K11 MUSEA is finally open and set to become Hong Kong's 'Silicon Valley of Culture'

    Posted on Sep 19, 2019
    View
Top