SEARCH

CL3 Architects transforms Shinjuku Prince Hotel

by Sophie Cullen on Apr 21, 2016 in Interiors
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

Hong Kong-based firm CL3 Architects has recently completed its refurbishment of Shinjuku Prince Hotel

An urban hotel in the heart of Tokyo's bustling Shinjuku district, the award-winning team – led by renowned architect and interior designer William Lim – unveiled a modern update for the common areas of the hotel, including its entrance, reception and lobby, as well as its café and bar.

Situated adjacent to a busy metro station, the hotel has been an integral part of Shinjuku since 1977, and is popular amongst local and business travellers. To accommodate the demands of international clientele leading up to the 2020 Tokyo Olympics, the hotel commissioned CL3 to give the public areas a complete refurbishment.

Shinjuku Prince Hotel_Cafe2

​Drawing on a combination of natural elements from Japanese scenery, the design stays true to the hotel’s original theme of subtle elegance. CL3 has created an indoor Zen environment to contrast the busy streets of the area. The public areas have also been elevated with creative lighting schemes, matched with a refreshing colour palette.

One challenging dimension to this project was that all the common areas are located on the building's basement floor. Over time, the café and retail spaces occupying the 8,300 sq-f space had become unused and outdated, so a complete restructuring of the basement layout, incorporating spaces for the lobby, a casual F&B outlet and a guest lounge, was undertaken. Now, guests are greeted by the new 12-metre-long backlit reception counter, flanked by traditional Japanese shoji screens on both sides. An LED display behind the counter shows a beautiful rolling montage of Japanese scenery, bringing in elements of nature and the four seasons.

Shinjuku Prince Hotel_Reception

​Upon entering the new café and bar, guests are greeted with a modern garden box inspired by the curving yet uniform raked lines of a Zen garden. More elements of Japanese design can be found throughout the dining areas, from bamboo panels suspended from the ceiling to the blue and yellow hand-painted wallpaper featuring floral silhouettes of native Japanese trout lilies. The newly-designed guest lounge provides a calming atmosphere for guests to relax, read or have casual social gatherings. Aligning with the overall Zen design, the lounge is dressed in different shades of green, punctuated by a custom-made green carpet patterned with Japanese pine needles.

, , , , , , , ,

Recent Posts

  • _DSC4071

    Origami park


    Wenzhou’s new gem – the new Wenzhou Central Park Cultural Club by Lacime Architects is strikingly original, and origami-inspired

    Posted on Mar 15, 2019
    View
  • Ron Arad portrait

    Design maverick


    Ron Arad talks to Perspective about his unusual approach and latest collections – and how he’s not trying to save the world

    Posted on Mar 5, 2019
    View
  • Benoy regenerates historic Ningbo port site

    Regeneration


    Benoy has been appointed to redevelop a new mixed-use destination in one of China’s oldest cities, Ningbo

    Posted on Mar 4, 2019
    View
  • Tianjin Binhai Library design

    Reading the plans


    Four architecture firms upending conventional typologies, renewing debates and changing the future of library design

    Posted on Mar 4, 2019
    View
Top