• SUBSCRIBE NOW
SEARCH

A meticulously-planned journey

by Mavis Wong on Sep 28, 2012 in Interiors
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

With three ‘floating’ partition walls, Danny Cheng Interiors adds layers to a spacious duplex

There is no doubt that size is one of the crucial driving factors in residential design, and will always remain a challenge whether you’re talking about a studio apartment or an enormous duplex. In Chengdu, Hong Kong-based designer Danny Cheng recently completed a residential project in which he capitalised on the distinctive quality of a duplex, enlivening the white-dominated space with a splash of colour and a few art pieces while unifying the design with three ‘floating’ walls. We sat down with him recently to chat about his creative concept.

How would you describe your design strategy?
Danny Cheng: We employed a simple layout to extend the feeling of spaciousness as well as to enhance various visual effects. We made use of numerous materials and colours to enrich the general appearance, and meticulously turned complexity into simplicity, creating a sense of cosiness and tranquility for the dwelling.

Tell us about the arrival experience.
DC: Upon entering the duplex and passing through the kitchen, you’re greeted by a half-height white wall – an eye-catching element hanging from the ceiling. It’s beside the dining area and the intricate silhouettes of the ceiling lamp cast beautiful shadows on the wall, creating a striking effect. The living area, meanwhile, also has a half-height partition, which appears to be in the distance and imbues the room with a sense of mystery.

Is this ‘floating’ element the common denominator for the interiors?
DC: In the bedroom upstairs, there’s another half-height partition wall which is actually a closet. Making full use of the space and enhancing practicality and functionality, it echoes the design concept of the lower floor and unifies the entire design.

The colourful sofa stands out against the white-dominated palette…
DC: With its colourful cushions, the huge Puzzle sofa in the living is decorative yet functional, providing enough room for interaction and various activities when the owner is entertaining guests.

What about the upper floor?
DC: The living room there is of a deep grey tone, which creates a stark contrast with the white palette downstairs. In the bathroom, there is a pair of washbasins specially for the couple and the original toilet walls were replaced with glass to enhance the sense of space. The French window by the staircase also enhances the transparency of the space, while blending the scenery outside with the interiors.

Recent Posts

  • No. 1 Grosvenor Square in Central Mayfair, London

    Square deal


    London’s famous Grosvenor Square turns into luxury residences

    Posted on Nov 21, 2017
    View
  • Villa Kali’s overlapping levels are inspired by the nearby rock formations, while the overall design refers to the layout of traditional Lebanese homes, where rooms are grouped around a courtyard (Photo. Nadim Asfar)

    Elemental Language


    Lebanon's Villa Kali mansion maximises sight lines to the ocean with its beachfront location

    Posted on Nov 21, 2017
    View
  • Photo: Studio Borlenghi

    Urban landmark


    Renzo Piano-inspired La Piazza del Vento turns into a permanent artwork in Genoa

    Posted on Nov 17, 2017
    View
  • Photo. Durston-Saylor

    Classically Modern


    Juan Pablo Molyneux's creativity and reverence for history have won him a host of high-profile clients

    Posted on Nov 7, 2017
    View
Top