SEARCH

2001 designs monolithic concrete house in South of Luxembourg

by Hannah Grogan on Nov 28, 2018 in Interiors
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

Luxembourg-based architectural practice, 2001, has completed Hercule, a monolithic concrete single-family house in Mondorf-les-bains, in the South of Luxembourg.

Named after local hero John "Hercule" Gruen for its robust strength, the volume emerges fiercely from the ground like the tip of an iceberg: the stepping of the plot, a residual portion of land situated between an old farm-house and a suburban villa, drove the design, breathing a strong sense of grounding into the site.

The project results in a multifaceted artefact, an architectural bastard, dealing with the context complexity and defining vital spaces for a young family

10_Hercule_©Maxime Delvaux13_Hercule_©Maxime DelvauxRather than working against the topographical constraint, the natural context helped to determine the layout of the home’s three levels as they step down the slope. The basement gathers all the technical functions, including the garage; the entrance, the wardrobe, the laundry room, the fitness & spa area, the wine-cellar and the kitchen, as well as the dining-room and the living area, both of which are arranged in a single space of 14 x 6m, and open completely on the south-west side via a patio.

These dimensions are repeated on the upper two floors, which accommodate the bedrooms and bathrooms. Designed according to an essential aesthetic, they are included in a compact volume that represents the only visible part of the building from street level. In this way, the architects attained maximum privacy and minimised the building's visual impact over ground.

Hercule, a monolithic single-family house by 2001, juts like an iceberg from the ground

Different approaches define the façades. To the south, a blind béton brut wall works as a beam for the upper two floors, in order to prevent the need for a column in the living room, while the north elevation presents punctual openings onto the garden, framing different landscape elements through furniture-windows. The east and west façades, oriented towards the street and the garden, are treated as curtain walls with a solar protective glass. Reflecting both suburban and landscape contexts, the house blends in with its surroundings.

"The project results in a multifaceted artefact, an architectural bastard, dealing with the context complexity and defining vital spaces for a young family in the 21st century", said Philippe Nathan, founder of 2001.

Photos: Maxime Delvaux08_Hercule_©Maxime Delvaux21_Hercule_©Maxime Delvaux23_Hercule_©Maxime Delvaux16_Hercule_©Maxime Delvaux

, , ,

Recent Posts

  • IMG_0526

    FOAID


    India's Festival of Architecture and Interior Designing (FOAID) has entered its 5th year

    Posted on Dec 4, 2018
    View
  • Fine_test3

    Plans for the future


    Hong Kong architectural designer Barrie Ho reflects on 20 years of pushing the boundaries – and looks to the next 20

    Posted on Dec 4, 2018
    View
  • MahaNakhon by Buro Ole Scheeren © Buro-OS_13 Photo by Wison Tungthunya

    Pixels


    Büro Ole Scheeren’s MahaNakhon Tower in Bangkok, Thailand's tallest building finally marks its completion

    Posted on Nov 26, 2018
    View
  • 17_BIG_DONG_Dortheavej_Image20by20Rasmus20Hjortshoj

    Homes for all


    Bjarke Ingels Group has designed and completed a social-housing project, Dortheavej in Copenhagen

    Posted on Nov 26, 2018
    View
Top