SEARCH

Woods Bagot merges sophistication with learning at Flinders University

by Sophie Cullen on Mar 30, 2016 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
Images by Peter Barnes

Images by Peter Barnes

International architecture company Woods Bagot has completed the new University Plaza and Student Hub at Flinders University, Adelaide

The design draws on a number of findings garnered by engaging with students, teachers and staff, and is the university’s biggest redevelopment in nearly 50 years. Encompassing a space of over 11,000 sq-m the new plaza and student hub includes enhanced facilities as well as an improved terraced plaza space designed to create a dynamic precinct for students.

Woods Bagot believes the design creates a new 'front door' to the campus, significantly improving visual and movement connections through the plaza and activating the central core of the campus by drawing students into a contemporary education environment with a diversity of spaces designed for active learning.

FlindersUni160218-220-Edit-ScreenRes

Senior associate and project leader Milos Milutinovic said there were a number of key themes that drove the design process, with it initially being about realising the potential of the Flinders campus and drawing on this competitive advantage. “We have a campus located in one of Adelaide's most prime locations which offers panoramic views stretching to the hills, ocean and city. One of the key drivers was to showcase the landscape in its beauty and create a visual linkage between the north and the south," he said.

The redevelopment includes a new four-storey administration building with a sustainable rooftop garden, a new three-storey enclosed mall, refurbishment of the existing Union building and refurbishment of one level of the library. The newly-designed plaza comprises a terraced amphitheatre for learning, socialising and relaxation and will host outdoor concerts and film nights for up to 2,000 people.

FlindersUni160217-538-HDR-2-Edit-ScreenRes

 

 

, , , , , ,

Recent Posts

  • Valley XL Rendering

    Valley XL


    The first details of Valley XL, a major new cultural development project in China, have been unveiled

    Posted on Jul 17, 2018
    View
  • Photo: Philippe Ruault

    Architecture as emotion


    Italian architect Massimiliano Fuksas talks about his inspirations, how buildings can be works of art and how the design process can be an emotional one

    Posted on Jul 9, 2018
    View
  • 2396_FP655711

    Bamboo apple


    Foster + Partners reveals completion of all new Apple Cotai Central store with the design conceptualised as a 'paper lantern'

    Posted on Jul 4, 2018
    View
  • ADT-graphic-1

    Meet the judges


    To be the best, you’ve got to be assessed by the best – introducing the 2018 A&D Trophy Awards judging panel

    Posted on Jul 3, 2018
    View
Top