SEARCH

Water, water everywhere

by ANNIE GOTTERSON on Nov 29, 2010 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

With an underwater TV den, wrap-around swimming pool and glass in the place of walls, Fish House by Guz Architects may seem a little whacky at first. On closer inspection however, the residence is a creative, functional and sustainable response to Singapore’s tropical climate

Described by architects as a ‘modern bungalow’, Fish House retains the relaxed and open vibe of beach houses, albeit in a much more sophisticated, and expensive, way.

Sitting right on the beach, the house has been designed to encourage residents to interact with nature, incorporating as much of the natural world into the design as possible.

This speaks directly to the philosophy of the firm, whose website proclaims that it ‘seeks to produce refreshing architecture that is tranquil, inspired by nature, yet human in scale’, with houses that are ‘responsive and responsible to the site and its occupants, with consideration given to the integration and preservation of the surrounding environment’.

In tropical climates such as Singapore, this line of design works very well. It’s also much more environmentally responsible and, at a time when we are dangerously close to turning environmentalism into a cliché, it’s very important that firms begin to see environmentally-friendly practices like these as the norm, rather than a marketing tool.

Recent Posts

  • Valley XL Rendering

    Valley XL


    The first details of Valley XL, a major new cultural development project in China, have been unveiled

    Posted on Jul 17, 2018
    View
  • Photo: Philippe Ruault

    Architecture as emotion


    Italian architect Massimiliano Fuksas talks about his inspirations, how buildings can be works of art and how the design process can be an emotional one

    Posted on Jul 9, 2018
    View
  • 2396_FP655711

    Bamboo apple


    Foster + Partners reveals completion of all new Apple Cotai Central store with the design conceptualised as a 'paper lantern'

    Posted on Jul 4, 2018
    View
  • ADT-graphic-1

    Meet the judges


    To be the best, you’ve got to be assessed by the best – introducing the 2018 A&D Trophy Awards judging panel

    Posted on Jul 3, 2018
    View
Top