• SUBSCRIBE NOW
SEARCH

Vo Trong Nghia Architects unveils Naman Retreat in Da Nang

by Leona Liu on May 12, 2016 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
Photography: © Hiroyuki Oki, courtesy of Naman Retreat

Photography: © Hiroyuki Oki, courtesy of Naman Retreat

Crafted by bamboo virtuoso Vo Trong Nghia, the Naman Retreat infuses contemporary design into one of Asia's oldest building materials

Located in Da Nang, Vietnam, and designed by Vo Trong Nghia Architects, Naman Retreat delivers an innovative vision of Vietnamese architecture to the world, celebrating one of Asia's most ancient of building materials, bamboo.

Building a reputation on its dedication to Vietnam's traditions and abundance of natural bounty, Vo Trong Nghia Architects use a contemporary design vocabulary to explore new ways to create green architecture for the 21st century, while maintaining the essence of Asian architectural expression. Experimenting with light, wind and water, using natural and local materials, Naman is a stunning display of the practice's ethos and skills.

Hay Hay Restaurant, the largest and the most complex bamboo structure in the hideaway

Hay Hay Restaurant, the largest and the most complex bamboo structure in the hideaway

The arrival experience at Naman Retreat begins with the view of the conference hall, the first building to greet visitors. Iconic and impressive, the vaulted bamboo structure gives the building the appearance of a cathedral, its rectangular hall featuring an asymmetrical pitched roof consisting of two parallel spaces: the closed hall and an exterior corridor which serves as an outdoor lobby as well.

The main bearing structure is the bamboo frame, which spans 13.5 metres in the hall and four metres in the corridor, with a roof height of 9.5 metres. The arch-like impression is created by the bent bamboo, which forms part of the main structure. By stepping the glass façade backwards into the volume, three frames of the arch structure are in the exterior, conveniently creating a foyer to welcome guests.

The dining space features a diverse variation of 29 conic shaped bamboo columns and two domes

The dining space features a diverse variation of 29 conic shaped bamboo columns and two domes

Equally breathtaking is Naman's Hay Hay Restaurant, the largest and the most complex bamboo structure in the hideaway. Comprising 29 conic shaped bamboo columns and two domes, the beautifully intricate structures bring to mind complex Spirograph doodlings: twisting, turning, elaborate. Capped with perfectly thatched roofs — that most traditional of Vietnam's village building typology — Hay Hay also features a tower-like bar floating on the pool in front of the restaurant. Here, an 8.5m height bamboo hyperboloid shell structure adds dynamism to the roof landscape of the venue as a whole.

This is an excerpt from the "A Symphony in Bamboo” article from the May 2016 issue of Perspective magazine.

To continue reading, get your copy of Perspective.

, , , , , , , , , ,

Recent Posts

  • IMGM1138

    Design excellence


    Announcing winners of A&D Trophy Awards 2017

    Posted on Dec 12, 2017
    View
  • The new Apple store in Chicago sits atop a wide new public stair that leads down from the plaza to the river Photo: Nigel Young/Foster + Partners

    Glass house


    Fosters + Partners has designed a new glass-walled store for Apple in Chicago

    Posted on Dec 5, 2017
    View
  • The JA Hatta Fort Hotel offers a different take on the emirate, and is a blend of its past, present and, perhaps, its future

    Desert Dynamism


    The city of Dubai is cementing its role as a focal point for creativity in the Middle East

    Posted on Dec 5, 2017
    View
  • West Kowloon Station will be the Hong Kong terminus of mainland China’s high-speed train network

    On track


    The near-complete West Kowloon Station is fitting into an area that is already crowded with an eclectic mix of architectural styles

    Posted on Dec 5, 2017
    View
Top