SEARCH

Victoria and Albert Museum unveils new Exhibition Road Quarter in London

by Theresa Harold on Oct 3, 2017 in Architecture , Top Story
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
The six-year project has created a new entrance to the Sackler Courtyard and vastly expanded the museum’s exhibition space

The six-year project has created a new entrance to the Sackler Courtyard and vastly expanded the museum’s exhibition space

As London's Victoria and Albert Museum unveils its new Exhibition Road Quarter, the South Kensington institution is set to revitalise its original mission as a "schoolroom for everyone"

How do you go about making sure a museum founded in 1852 remains relevant today? That was the question posed by the Victoria and Albert Museum to the RIBA Stirling Prizewinning architect Amanda Levete. Her London-based practice, AL_A, was commissioned in 2011 to design the V&A Exhibition Road Quarter, following an international competition. The expansion, which opened at the end of June, features an alternative entrance to the V&A, additional gallery space, and the world's first porcelain public courtyard. The project took six years to complete and is by far the museum's largest – and boldest – undertaking in more than a century.

Built in 1909 with a solid wall at the base of the arches, the Aston Webb Screen was originally intended to hide the museum's boilers. The screen was dismantled during construction and later restored, minus the walls, to create a new entrance for the V&A

Built in 1909 with a solid wall at the base of the arches, the Aston Webb Screen was originally intended to hide the museum's boilers. The screen was dismantled during construction and later restored, minus the walls, to create a new entrance for the V&A

"The museum really wanted us to maximise the size of the courtyard and the gallery, which meant piling as close as possible to the existing historic buildings," explains Alice Dietsch, a director at AL_A. "The challenge was structural and to do with vibration, movement and monitoring, so we could protect the fragile fabric and decoration of the V&A during the piling and excavation work."

During the opening weekend, more than 60,000 visitors stepped through the re-imagined Aston Webb Screen and into the new Exhibition Road Quarter. There, they discovered the Sackler Courtyard with its 11,000 handmade porcelain tiles, the Sainsbury Gallery underground, and the Blavatnik Hall entrance.

The opening up of the Aston Webb Screen created a new entrance on Exhibition Road to the porcelain-tiled Sackler Courtyard

The opening up of the Aston Webb Screen created a new entrance on Exhibition Road to the porcelain-tiled Sackler Courtyard

"We took a risk in proposing a radical alteration to the Grade 1-listed Aston Webb Screen, which no longer serves to hide but reveal," says Levete. "We opened it up so people could drift in from the street. It was a daring move, given the presumption that Grade 1-listed buildings are sacrosanct and that it's safer to resist such material alterations. But the screen had to change to enable us to bring the street into the museum and take the V&A out onto Exhibition Road. It is a way of allowing the museum to engage with contemporary life beyond its walls. I feel very strongly this is part of the role of the museum in the 21st century."

Amanda Levete, director of London-based architecture firm AL_A

Amanda Levete, director of London-based architecture firm AL_A

Clearly, the idea struck a chord with the V&A. After all, the institution – one of many in Albertopolis, named for the area's driving force, Prince Albert, consort of Queen Victoria – was founded on those very principles of intellectual democracy, or as its first director Henry Cole put it, the museum should be a "schoolroom for everyone".

Photography © Hufton+Crow

This is an excerpt from the “Road to renewal" article from the October 2017 issue of Perspective magazine.

To continue reading, get your copy of Perspective.

, , , , , , , , , , , , , ,

Recent Posts

  • IMG_0526

    FOAID


    India's Festival of Architecture and Interior Designing (FOAID) has entered its 5th year

    Posted on Dec 4, 2018
    View
  • Fine_test3

    Plans for the future


    Hong Kong architectural designer Barrie Ho reflects on 20 years of pushing the boundaries – and looks to the next 20

    Posted on Dec 4, 2018
    View
  • MahaNakhon by Buro Ole Scheeren © Buro-OS_13 Photo by Wison Tungthunya

    Pixels


    Büro Ole Scheeren’s MahaNakhon Tower in Bangkok, Thailand's tallest building finally marks its completion

    Posted on Nov 26, 2018
    View
  • 17_BIG_DONG_Dortheavej_Image20by20Rasmus20Hjortshoj

    Homes for all


    Bjarke Ingels Group has designed and completed a social-housing project, Dortheavej in Copenhagen

    Posted on Nov 26, 2018
    View
Top