• SUBSCRIBE NOW
SEARCH

van Dongen-Koschuch Architects and Planners creates housing prototype

by Simon Yuen on Dec 29, 2016 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
All images © Myoung Sik Kim; courtesy of Korea Land and Housing Corporation

All images © Myoung Sik Kim; courtesy of Korea Land and Housing Corporation

As cities across the globe face the challenge of building more affordable housing, Dutch design firm van Dongen-Koschuch Architects and Planners has created a new 'tower block hybrid' approach in Seoul

A common problem facing the governments of major cities, wherever they are in the world, is that of public housing: where to locate it, what does it need in terms of urban planning, infrastructure, amenities and facilities, and so on. Seoul, the ever expanding capital city of South Korea, is no different, having been seeking solutions to develop big housing estate projects in recent years.

Launched by the Korea Land and Housing Corporation (KLHC) in 2010, the task of developing a housing complex of 180,000 sq-m was awarded to Dutch design firm van Dongen-Koschuch Architects and Planners, previously known as De Architekten Cie. They set out to create an urban masterplan in Seoul's Gangnam district, and were also placed in charge of overseeing the landscape design.

The project aims to provide affordable homes for low-income families, and a new public housing prototype for South Korea

The project aims to provide affordable homes for low-income families, and a new public housing prototype for South Korea

Led by Frits van Dongen, the design team took just five months to complete 1,500 apartments, 1,600 parking spaces and a community centre. One of the client's hopes for the project was that it would provide affordable public housing for low-income families, and showcase a new public housing prototype in the country.

So, before construction began, the design team conducted thorough research of the topography of the site. Located adjacent to green hills, the apartment blocks were built at different heights in line with the hills behind them, in order to avoid visual disharmony and an awkward skyline. This layout, called 'tower block hybrids', is not commonly seen in Seoul's property market.

Despite being on the periphery of Seoul, this project in Gangnam district is nonetheless connected but, more importantly, it is also largely self-sufficient.

Despite being on the periphery of Seoul, this project in Gangnam district is nonetheless connected but, more importantly, it is also largely self-sufficient

Within these blocks, the apartments have been designed to be suited to all incomes, lifestyles and family sizes, with differing layouts and sizes. Each has views over the internal landscaping as well as the nearby hills.

Additionally, the new urban planning scene devised by van Dongen-Koschuch Architects and Planners ensures that residents enjoy public roads and private inner courtyards, aimed at enhancing social interaction. Public and private outdoor spaces have a clear distinction between them, but each individual block has its own courtyard that serves as communal space with sports facilities, playgrounds and gardens.

This is an excerpt from the "A Self-sufficient Town” article from the December 2016 issue of Perspective magazine.

To continue reading, get your copy of Perspective.

, , , , , ,

Recent Posts

  • Main photo updated

    Incubation architecture


    BARRIE HO Architecture hosts exhibitions about incubation architecture at the Royal Institute of British Architects, London – and soon in Hong Kong

    Posted on Sep 21, 2017
    View
  • Frank Leung surveys his creation at ArtisTree

    Dramatic art


    Hong Kong art space ArtisTree transformed into a dynamic open-box concept performance venue

    Posted on Sep 19, 2017
    View
  • 1

    Land Lord


    Landscape designer and architect Raddle Siddeley on why landscapes should look great naked

    Posted on Sep 19, 2017
    View
  • Square and boxy, internally House W tells a story of soaring ceilings, vast skylights and an entire wall composed of glass panels on the garden elevation

    Heat exchange


    House W in Beijing overcomes challenges of heat insulation for maximum energy efficiency

    Posted on Sep 19, 2017
    View
Top