SEARCH

UPSTAIRS & DOWNSTAIRS

by Michele Koh Morollo on Oct 17, 2013 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

The home of two teachers, Stairs-House looks suspiciously like a sports field bleacher that you might find at a school

Imagine literally climbing up the roof of your house, then playing a game of catch there with your kids. That could be asking for trouble if you live in a conventional house with a roof of slate or shingle, but it is totally possible at Stairs-House, a 143 sq-m beachside family home in Oda city in the Shimane prefecture of Japan, with its integrated stair seats and stepped roof that resemble bleachers at a sports field.

The owner of this unusual home are a couple in their thirties with young twin children. Both are teachers who were looking to build a warm and welcoming place where their students could drop by for occasional visits. They commissioned their dream home project to Kobe-based architecture firm y+M Design Office with three key requirements: they wanted the design to be conducive to socialising; they wanted it to be warm and bright; and they also wanted it to offer privacy.

Y+M’s principal architect Masahiro Miyake says he was inspired by the natural energy of the site. “I think with architecture, the thing to think about is how you want to live together with the surrounding environment. So the shape of this house takes into account its natural environment,” says Miyake, who employed the Japanese architectural feature of engawa — wooden strips of flooring between windows and storm shutters in traditional Japanese homes — to create a house with a stepped roof.

Clearly reminiscent of sportsfield bleachers, the roof recalls something that both the teacher couple and their student-visitors might feel right at home with. The creation of this stair-shaped roof (with a landing, benches and roof terrace deck) thus meets the first requirement for a social space.

With the edges of the roof surrounded by rails, the couple can entertain their students safely, and when they have parties, guests can sit on the steps and chat, eat and drink. The family can also see and greet their neighbours from their roof. In this way, the family can maintain their privacy by keeping the interior space as a personal zone, while guests have full access to the stepped roof.

Recent Posts

  • r_hjortshoj_-_noma_web-332_original

    NOMA 2.0


    The award-winning restaurant worked with BIG to create a new home and restaurant village just outside of Copenhagen’s city center

    Posted on Oct 15, 2018
    View
  • Lacime Architects

    Poetic justice


    Traditional Suzhou architectural forms are reborn in the award-winning Dajia community villas by Lacime Architects

    Posted on Oct 9, 2018
    View
  • DSC_4035

    Prison break


    Perspective takes a closer look at Hong Kong’s largest revitalisation project, Tai Kwun: from colonial-era relic to 21st-century hub for art and culture

    Posted on Oct 6, 2018
    View
  • 9. The Hall

    Run of the mills


    The Mills – a new cultural complex, creative co-working space and start-up hub pays homage to Hong Kong’s golden era in the textile industry

    Posted on Oct 4, 2018
    View
Top