• SUBSCRIBE NOW
SEARCH

The Volume Villa by Archohm

by Sophie Cullen on Jan 11, 2016 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
© André J Fanthome

© André J Fanthome

Sitting in an exclusive yet chaotic neighbourhood of Lucknow, India, The Volume Villa, with architecture and interiors by Archohm, makes a bold statement within the urban context

Conceived as a box of raw concrete and wood on the outside and glass and gloss on the inside, the project narrates a story of the modern progressive aspiration of the client. The façade is made up of concrete and wooden fins that extend through the height and width of the house, exposing the glass windows concealed behind them as per the will of the home owners.

© André J Fanthome

© André J Fanthome

The façade also features two bold cantilevers – one at the top and the other as a balcony to add an element of construction excitement, owing to the fact that the houseowner works in Real Estate construction. The glass and wood wedge-shaped balcony extends from the master bedroom, allowing an elevated view of the entire property. Horizontal wooden fins on top, conceal within them a private terrace garden and a glass box floor which brings in a large amount of natural light.

© André J Fanthome

© André J Fanthome

Inside, the formal living room dominates the entrance with a high glass ceiling enclosure. A range of wall art sits next to elegantly crafted doors from the native village of the owner. Modern, European furniture and light accents add depth to the interior, responding delicately to the character of the home.

Polished Jaisalmer flooring lends a rich feeling to the home leading to a series of semi-private spaces which house the dining room, the kitchen (that merges with an informal living area) and the guest bedroom.

© André J Fanthome

© André J Fanthome

The first floor is where the three sleeping spaces are located, with the master bedroom featuring walk-in dressers and ensuite bathroom. Comprising of a large entertainment space and an isolated mezzanine bedroom, the son’s room is a haven for teenagers, while the daughter’s uses the theme of suspension, shown through a floating, circular cantilevered bed.

Further up, the home includes a leisure lounge, a bar, a gaming zone and a home theatre space. It also has an adjoining spa and sauna room.

 

, , , , , , , , , ,

Recent Posts

  • unnamed (1)

    The spaceship has landed


    MAD designs new futuristic headquarters for Faraday Future in California

    Posted on Aug 15, 2017
    View
  • Hilton Jinan South Hotel & Residences offers panoramic views of the nearby mountains, springs and lush scenery

    Dual luxury


    Wilson Associates designs luxury hotels in China and Japan

    Posted on Aug 15, 2017
    View
  • Chu Chih-Kang’s Fangsuo bookstore, Chengdu

    On the cutting edge


    Seven leading designers on redefining China's architectural and design landscape

    Posted on Aug 1, 2017
    View
  • Portal-like frames, part of the original structure, change the view as one moves around the house

    Old becomes new


    Japan’s Apollo Architects renovates old family house in Tokyo

    Posted on Aug 1, 2017
    View
Top