• SUBSCRIBE NOW
SEARCH

The painted veil in Hong Kong

by Evelyn Choi on Oct 20, 2015 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

Like the movie The Painted Veil that was set in Hong Kong, 4N design architects has put a chic new veil on an old building in Central that dates back to the British Colonial era, by renovating its façade with a bold and modern design

0R7A3248

53W in its surroundings

The renovation of 53 Wellington Street in Central, Hong Kong, designed by 4N design architects, led by Sinner Sin and Danny Ng, winners of a 40 under 40, 2014 award,  took into account the history of the area. Now known as 53W, the building was originally built in the 1960s in the style of the time: with stores on the ground and mezzanine floor, and residences on the upper floors. To reflect this background, the design strategy was to open up most of the concrete façade to give the building a commercial air while still retaining the original base.

0R7A3233

The front façade of 53W

The front aluminum façade consists of an outer grey metal frame, red perforated louvres, a wood-faced metal frame, and light strips. The perforated louvre system acts both as a sunshade and as a way for sunlight to enter the building. Within the cavity of the system, signage can be hung and seen from the outside.

0R7A3316

Interior staircase of the 53W

On the inside, the staircase has been entirely renovated as well. The walls are laced with metal mesh shaped to form waves and the steps are gray tiles. Light strips glow from within the mesh, steps, and a sunken wall railing. The staircase also has a reclaimed timber railing and glass balustrades with black iron framing.

0R7A3340

Detail of the staircase railing

 

, , , , , ,

Recent Posts

Top