SEARCH

ROLLERCOASTERING THROUGH TRADITION

by Michele Koh Morollo on Aug 12, 2014 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

Interval Architects changes the template for the Chinese public school square with a modern, edgy and utilitarian pavilion called Rollercoaster

Public schools in China are usually conservative with regards to the way they use outdoor space. The norm is for most large courtyards or outdoor areas in Chinese public schools to be anchored by monuments of famous national heroes or athletes, or perhaps dominated by a globe-like sculpture. Oscar Ko and Gu Yundan of Beijing practice Interval Architects decided that they would break the mould with Rollercoaster — an ergonomic, pedestrian friendly, 1,200 sq-m sculptural pavilion in the tranquil outdoor central square of Beijing Huangzhuang Vocational School, one the best vocational schools in Beijing.

"Chinese public schools typically have a lot of public spaces. But most of them are vast open areas that are under-defined and can hardly be used by students and teachers," says Ko. "So we wanted to create an efficient public space. The Rollercoaster project presented a new attitude and a new way of activating a public space in Chinese public schools. It redefines the use of an existing public space on the central square of the campus."

Before the Rollercoaster came along, the central square of the school was occupied by a single monumental sculpture placed on a huge pedestal of the traditional variety. Ko and Gu realised that this created a lack of a useful, welcoming space for students to congregate or interact. "What a school really needs is not a monument in the centre of the campus, but a humanistic and functional gathering space for students and an event space for school activities," says Gu.

, , , , ,

Recent Posts

  • Lakhta Center Europe's tallest tower

    New heights


    Construction is nearing completion on Europe’s tallest tower, Lakhta Center in St Petersburg, Russia

    Posted on Oct 23, 2018
    View
  • r_hjortshoj_-_noma_web-332_original

    NOMA 2.0


    The award-winning restaurant worked with BIG to create a new home and restaurant village just outside of Copenhagen’s city center

    Posted on Oct 15, 2018
    View
  • Lacime Architects

    Poetic justice


    Traditional Suzhou architectural forms are reborn in the award-winning Dajia community villas by Lacime Architects

    Posted on Oct 9, 2018
    View
  • DSC_4035

    Prison break


    Perspective takes a closer look at Hong Kong’s largest revitalisation project, Tai Kwun: from colonial-era relic to 21st-century hub for art and culture

    Posted on Oct 6, 2018
    View
Top