SEARCH

Mork-Ulnes Architects reinterpret traditional Norwegian cabin design

by Hannah Grogan on Apr 13, 2018 in Architecture , Interiors , Top Story
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

Mork-Ulnes Architects reinterpret traditional Norwegian cabin typology with the Mylla – a compact, yet expansive cottage in the woods 

Oslo-based firm Mork-Ulnes Architects has recently completed Mylla, a compact yet expansive 84-square meter cabin north of Oslo in the Norwegian forest.

Though planning regulations required a gable roof, Mylla splits the gable in half to create four shed roofs that radiate in a pinwheel configuration which radiates into the landscape to frame four distinct views — Mylla Lake, the rolling hillside, the sky, and a towering forest — and to form wind- and snow-sheltered outdoor patios.

Mork-Ulnes Architects - Mylla Hytte - PH_19_photo by Bruce Damonte_LR1600

Mork-Ulnes Architects designed the Mylla Hytte in Jevnaker County, Norway. Photo: Bruce Damonte

To create a warm and light filled interior, the architects used pine plywood treated with lye and white oil to finish the interior of the cabin. Custom plywood furniture, including bed frames, bunk beds, couch, dining table, benches, and shelves cant be found throughout.

The compact interior, finished in plywood and unified with a continuous roof canopy, can house up to ten people across three dedicated bedrooms and two full bathrooms.

The walls, ceiling, and all furniture are plywood with exposed edges, and the floors, countertops, and bathroom walls are concrete. The custom designed furniture for this cabin adds soft touches of forest with green Kvadrat wool felt for the upholstered built-ins.

To create a warm and light filled interior, the architects used pine plywood treated with lye and white oil to finish the interior of the cabin. Photo: Bruce Damonte

To create a warm and light filled interior, the architects used pine plywood treated with lye and white oil to finish the interior of the cabin. Photo: Bruce Damonte

The untreated pine siding registers the seasons as it greys and weathers with time Photo: Bruce Damonte

The untreated pine siding registers the seasons as it greys and weathers with time Photo: Bruce Damonte

Two sheltered outdoor spaces are created which are protected from the wind and from snow shedding from the roof. The exterior is clad simply with untreated heart pine planks, which register the seasons as it greys and weathers with time. The compact interior, finished in plywood and unified with a continuous roof canopy, can house up to ten people across three dedicated bedrooms and two full bathrooms. Custom plywood furniture, including bed frames, bunk beds, couch, dining table, benches, and shelves are found throughout.

The wings of the house engage four distinct characters of the landscape: the great room looks onto Mylla Lake, the guest room looks towards the rolling hillside, the kids' room looks up at the sky, and the bedroom has a private view of the towering forest beyond.

Photo: Bruce Damonte.

The custom designed furniture for this cabin adds soft touches of forest with green Kvadrat wool felt for the upholstered built-ins. Photo: Bruce Damonte

All photos: Bruce Damonte

, , , , , ,

Recent Posts

  • IMG_0526

    FOAID


    India's Festival of Architecture and Interior Designing (FOAID) has entered its 5th year

    Posted on Dec 4, 2018
    View
  • Fine_test3

    Plans for the future


    Hong Kong architectural designer Barrie Ho reflects on 20 years of pushing the boundaries – and looks to the next 20

    Posted on Dec 4, 2018
    View
  • MahaNakhon by Buro Ole Scheeren © Buro-OS_13 Photo by Wison Tungthunya

    Pixels


    Büro Ole Scheeren’s MahaNakhon Tower in Bangkok, Thailand's tallest building finally marks its completion

    Posted on Nov 26, 2018
    View
  • 17_BIG_DONG_Dortheavej_Image20by20Rasmus20Hjortshoj

    Homes for all


    Bjarke Ingels Group has designed and completed a social-housing project, Dortheavej in Copenhagen

    Posted on Nov 26, 2018
    View
Top