SEARCH

La Piazza del Vento becomes new public landmark in Genoa

by on Nov 17, 2017 in Architecture , Top Story
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
Photo: Studio Borlenghi

Photo: Studio Borlenghi

La Piazza del Vento, a temporary installation in Genoa inspired by architect Renzo Piano, turns into a permanent artwork in the Italian city

La Piazza del Vento (The Piazza of Wind) is a site-specific installation on the waterfront of Genoa designed by Paolo Brescia and Tommaso Principi, founders of architectural firm OBR, specifically for the 57th Genoa International Boat Show of Genoa.

Photo: Studio Borlenghi

Photo: Studio Borlenghi

The temporary project, born out of the imagination of Renzo Piano, is conceived to establish the relationship between the sea and the city, and a link between the city and the boat show.

The installation donated to Genoa and now a permanent urban landmark at the harbour, consists of 57 masts in red cedar wood and white steel, 12 meters tall and bound together with textile shrouds with dacron jibs bent in. On top of each mast a windex is placed, sewn with the colourful fabric of spinnakers to form the shape of a "flame" indicating the direction and the intensity of the wind. To enhance interaction with the people in this public space, the architects have added several double-seat swings between the masts.

Photo: Studio Borlenghi

Photo: Studio Borlenghi

Architects Margherita Del Grosso and Matteo Orlandi have also created "Melodie Mediterranee" (Mediterranean Melodies), an installation within the installation, with musician Roberto Pugliese. It consists of 19 brass rods of different lengths suspended between the masts that create a  "sound field" activated by the action of the wind.

Photo: Studio Borlenghi

Photo: Studio Borlenghi

, , , , , , , , , , , , , , ,

Recent Posts

  • r_hjortshoj_-_noma_web-332_original

    NOMA 2.0


    The award-winning restaurant worked with BIG to create a new home and restaurant village just outside of Copenhagen’s city center

    Posted on Oct 15, 2018
    View
  • Lacime Architects

    Poetic justice


    Traditional Suzhou architectural forms are reborn in the award-winning Dajia community villas by Lacime Architects

    Posted on Oct 9, 2018
    View
  • DSC_4035

    Prison break


    Perspective takes a closer look at Hong Kong’s largest revitalisation project, Tai Kwun: from colonial-era relic to 21st-century hub for art and culture

    Posted on Oct 6, 2018
    View
  • 9. The Hall

    Run of the mills


    The Mills – a new cultural complex, creative co-working space and start-up hub pays homage to Hong Kong’s golden era in the textile industry

    Posted on Oct 4, 2018
    View
Top