SEARCH

iO designs Greatwall Complex in Wuhan, China

by Sophie Cullen on Mar 18, 2016 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

Located in Wuhan, China, the Greatwall Complex designed by lO has recently been completed

The project is currently LEED Platinum Pre-Certified for Building Design & Construction: Core & Shell. As Lead Design Consultant, lO worked closely with Greatwall, the local government, and a team of experts including CBRE, CITIC Local Design Institute and other consultants to create this sustainable benchmark in the Central China Financial District.

Greatwall Complex comprises two towers. Tower 1 is one of the top ten tallest towers in Wuhan at 242.9m high and is designated for Greatwall's Headquarters. Tower 2 is trademarked by FedEx, which occupies the top floors of the tower. Together both buildings provide 120,000sq-m of premium office space.

02_10DESIGN_Wuhan_GreatwallComplex

The complex offers a powerful green performance through its façade. lO created not only an elegant façade but also led the specification process in applying a three layer hollow laminated LOW-E glass for the curtain wall. The effect is a 95 per cent improvement of solar and thermal performance, which in turn helps to significantly decrease utility costs. The practice also created highly efficient floorplates for the office towers by giving careful considerations to tenant needs for functional efficiency and flexibility in their fitout design. The result is a large column free floorplate with a centrally located lift and services core, offering maximum usability of space.

09_BestWuhan_GreatwallComplex

lO says that the greatest challenge of the project was to successfully secure government approval for a challenging requirement – to enhance the relationship of the tower podium with the surrounding city context by providing an activated frontage to the streetscape, engaging with the existing urban realms, and creating new public space. Through testing of possible site solutions, Greatwall and lO embraced the principle of extending the pedestrian streetscape, whereby providing F&B terraces, amphitheatre space, and accessible open space for public enjoyment.

 

, , , , , ,

Recent Posts

  • Valley XL Rendering

    Valley XL


    The first details of Valley XL, a major new cultural development project in China, have been unveiled

    Posted on Jul 17, 2018
    View
  • Photo: Philippe Ruault

    Architecture as emotion


    Italian architect Massimiliano Fuksas talks about his inspirations, how buildings can be works of art and how the design process can be an emotional one

    Posted on Jul 9, 2018
    View
  • 2396_FP655711

    Bamboo apple


    Foster + Partners reveals completion of all new Apple Cotai Central store with the design conceptualised as a 'paper lantern'

    Posted on Jul 4, 2018
    View
  • ADT-graphic-1

    Meet the judges


    To be the best, you’ve got to be assessed by the best – introducing the 2018 A&D Trophy Awards judging panel

    Posted on Jul 3, 2018
    View
Top