SEARCH

Hualien Residences by BIG

by Sophie Cullen on Nov 18, 2015 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
Photo by Jinho Lee

Photo by Jinho Lee

BIG has recently unveiled the complete model unit for the Hualien Residences located on Taiwan’s east coast

The 1000 sq-m show home offers a glimpse into the amenities of the development that is being undertaken by Taiwan Land Development Corporation. Totaling 120,000 sq-m, the Hualien Residences project seeks to preserve and enhance the beauty of the surrounding nature while creating a neighbourhood of holiday homes outside the city of Hualien.

BIG's design for the Hualien Residences evokes Taiwan's spine of mountains to the west, appearing like a stylised landscape of hills, valleys and canyons. The floor plates are broken down into slim landscape stripes, covered by green vegetation. The volumes are shifted to ensure that daylight and views reach deep into the residences – and dip down to form lush pedestrian canyons and shortcuts between the buildings.

Photo by Cat Huang

Photo by Cat Huang

High glare, low angle morning and evening sun is effortlessly blocked by the stripes while favorable north-south light is allowed into the units. Green roofs further mitigate heat gain and combined with the striping create a low energy masterplan.

"The Hualien Hills are a pragmatic utopian attempt at rural densification where the ecological qualities of nature aren't consumed by the urban development, but rather extended and amplified. Where the Spaniards found ways to drill homes and cities into the porous rocks of the local mountains in Guadix, the Taiwanese are now building cityscapes of inhabited hillsides in Hualien," says Bjarke Ingels, founding partner of BIG.

Photo by Jinho Lee

Photo by Jinho Lee

The first phase is expected to begin construction in 2016 and be completed by 2018.

 

 

 

, , , , , , , , , ,

Recent Posts

  • r_hjortshoj_-_noma_web-332_original

    NOMA 2.0


    The award-winning restaurant worked with BIG to create a new home and restaurant village just outside of Copenhagen’s city center

    Posted on Oct 15, 2018
    View
  • Lacime Architects

    Poetic justice


    Traditional Suzhou architectural forms are reborn in the award-winning Dajia community villas by Lacime Architects

    Posted on Oct 9, 2018
    View
  • DSC_4035

    Prison break


    Perspective takes a closer look at Hong Kong’s largest revitalisation project, Tai Kwun: from colonial-era relic to 21st-century hub for art and culture

    Posted on Oct 6, 2018
    View
  • 9. The Hall

    Run of the mills


    The Mills – a new cultural complex, creative co-working space and start-up hub pays homage to Hong Kong’s golden era in the textile industry

    Posted on Oct 4, 2018
    View
Top