• SUBSCRIBE NOW
SEARCH

Greek Theatre, Syracuse

Posted on May 31, 2012 in Architecture , Dose of Design
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

OMA recently inaugurated its stage set design at the Greek Theatre in Syracuse with the performance of Aeschylus’s Prometheus Unbound (directed by Claudio Longhi). Three temporary architectural devices were presented to reinterpret the theatre’s spaces dating back to the 5th century BCE. OMA’s interventions will be utilised in this summer’s cycle of plays staged by the Istituto Nazionale del Dramma Antico.

The first intervention, the Ring, is a suspended walkway that completes the semi-circle of the terraced seating, encompassing the stage and the backstage, and giving actors an alternative way of entering the scene.

The Machine is a fully adaptable backdrop for the plays: a sloping circular platform, seven metres high, mirroring the amphitheatre. The backdrop can rotate, symbolizing the passage of 13 centuries during Prometheus’s torture; split down the middle, it can also be opened, allowing the entrance of the actors, and symbolizing dramatic events like the Prometheus being swallowed in the bowels of the earth.

The Raft, a circular stage for the actors and dancers, reimagines the orchestra space as a modern thymele, the altar that in ancient times was dedicated to Dionysian rites.

Recent Posts

  • Main photo updated

    Incubation architecture


    BARRIE HO Architecture hosts exhibitions about incubation architecture at the Royal Institute of British Architects, London – and soon in Hong Kong

    Posted on Sep 21, 2017
    View
  • Frank Leung surveys his creation at ArtisTree

    Dramatic art


    Hong Kong art space ArtisTree transformed into a dynamic open-box concept performance venue

    Posted on Sep 19, 2017
    View
  • 1

    Land Lord


    Landscape designer and architect Raddle Siddeley on why landscapes should look great naked

    Posted on Sep 19, 2017
    View
  • Square and boxy, internally House W tells a story of soaring ceilings, vast skylights and an entire wall composed of glass panels on the garden elevation

    Heat exchange


    House W in Beijing overcomes challenges of heat insulation for maximum energy efficiency

    Posted on Sep 19, 2017
    View
Top