• SUBSCRIBE NOW
SEARCH

Glass staircase by Carpenter Lowings Architecture & Design

by Sophie Cullen on Apr 22, 2016 in Architecture , Interiors
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
Image courtesy Carpenter Lowings

Image courtesy Carpenter Lowings

Carpenter Lowings Architecture & Design has completed the design for a stand-alone glass staircase and skylight in a private, two-floor apartment in Hong Kong

The staircase – a sculptural installation with an overall height of 5.5 metres – forms a focal point, acting as a vertical, unifying element in the interior design of the apartment, while the skylight offers an unobstructed view of the sky from within. When in a closed position, the skylight frame is invisible from the apartment below, creating a view of the sky which appears to double in width when seen reflected in two large structural glass screens partially enclosing the staircase.

Image courtesy Edmon Leong

Image courtesy Edmon Leong

The screens incorporate a vertical reflective pattern – printed inside the glass – to evoke the depth of light created by falling rain. They act as a work of art inside the apartment and create a unique focus. Glass for the stair structure was laboratory-tested to comply with the Hong Kong building regulations, and calculations were required to prove that the building frame could sustain the loads despite the stair's apparent weightlessness.

Image courtesy Edmon Leong

Image courtesy Edmon Leong

Luke Lowings, of Carpenter Lowings Architecture & Design says: "This staircase acts as a discrete and subtle sculptural element in its own right. It is both aesthetic – providing a strong visual focus for residents and visitors – and practical – modulating daylight to reduce the harsh glare and intense heat of the Hong Kong climate. The design demonstrates how significant amounts of natural light can be brought into small, relatively compact spaces and transform them into bright, welcoming areas. The staircase's apparent weightlessness also helps to create the impression of a floating, ethereal structure rather than one which dominates the living areas."

 

, , , , , , , ,

Recent Posts

  • unnamed (1)

    The spaceship has landed


    MAD designs new futuristic headquarters for Faraday Future in California

    Posted on Aug 15, 2017
    View
  • Hilton Jinan South Hotel & Residences offers panoramic views of the nearby mountains, springs and lush scenery

    Dual luxury


    Wilson Associates designs luxury hotels in China and Japan

    Posted on Aug 15, 2017
    View
  • Chu Chih-Kang’s Fangsuo bookstore, Chengdu

    On the cutting edge


    Seven leading designers on redefining China's architectural and design landscape

    Posted on Aug 1, 2017
    View
  • Portal-like frames, part of the original structure, change the view as one moves around the house

    Old becomes new


    Japan’s Apollo Architects renovates old family house in Tokyo

    Posted on Aug 1, 2017
    View
Top