SEARCH

Giovanni Vaccarini Architetti completes SPG Headquarters in Geneva

by Leona Liu on Mar 16, 2017 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
All photos @Adrien Buchet

All photos @Adrien Buchet

Designed by Italian architecture studio Giovanni Vaccarini Architetti, the new SPG headquarters building demonstrates strong aesthetic value and high energy sustainability

The new headquarters of Société Privée de Gérance, designed by Italian architecture studio Giovanni Vaccarini Architetti, has opened in Geneva. The highly energy-efficient building has a façade that plays with light, resulting in a shimmering main body which enhances the quality of the work spaces inside.

Built on Route de Chêne, at the gates of the historical centre of Geneva, the work involved the reconversion and extension of the existing building, starting with the definition of a sophisticated architectural envelope which transformed the headquarters into a volume with vibratile materiality and seemingly elusive outlines: a device that promotes the energy efficiency of the building.

GiovanniVaccariniArchitetti-SPG-61303-PH_SPG_20161114_13_photoAdrienBuchet_LR

The quality of the work spaces is a central theme of the project. The glass façade meets the twofold need of ensuring solar shading for the interiors and at the same time allowing maximum visual permeability for the surrounding environment. It also allows the acoustic and thermal insulation performances of the building to be improved: the double skin means the envelope can be naturally ventilated and the perimeter ventilation system combined with the internal forced ventilation system reduces the overall energy consumption.

GiovanniVaccariniArchitetti-SPG-61303-PH_SPG_12_photoAdrienBuchet_LR

The steel structural elements on the façade, produced by Stahlbau Pichler, a specialist in the sector, create a modular rhythm and reflect on the glass shading panels giving material weight to the light reflections.

 

, , , , , , , ,

Recent Posts

  • r_hjortshoj_-_noma_web-332_original

    NOMA 2.0


    The award-winning restaurant worked with BIG to create a new home and restaurant village just outside of Copenhagen’s city center

    Posted on Oct 15, 2018
    View
  • Lacime Architects

    Poetic justice


    Traditional Suzhou architectural forms are reborn in the award-winning Dajia community villas by Lacime Architects

    Posted on Oct 9, 2018
    View
  • DSC_4035

    Prison break


    Perspective takes a closer look at Hong Kong’s largest revitalisation project, Tai Kwun: from colonial-era relic to 21st-century hub for art and culture

    Posted on Oct 6, 2018
    View
  • 9. The Hall

    Run of the mills


    The Mills – a new cultural complex, creative co-working space and start-up hub pays homage to Hong Kong’s golden era in the textile industry

    Posted on Oct 4, 2018
    View
Top