• SUBSCRIBE NOW
SEARCH

EXCEEDING THE SUM OF ITS PARTS

by Phoebe Liu on Apr 22, 2013 in Architecture , Interiors , Lifestyle
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

On reclaimed salt pan and polluted tide flats at Bohai Bay (about a two-hour drive from Beijing), Steven Holl is building two museums for a new city being built from scratch for 350,000 inhabitants

Founded as a collaboration of the governments of Singapore and China, the new Eco-City in Bohai Bay, just outside Beijing, aims to demonstrate state of the art sustainable aspects. One third of the city is already constructed, and substantial completion is projected for 2020 – and anchoring the cultural element of this massive development will be two museums designed by Steven Holl Architects.

The Ecology and Planning Museums are inverse designs of each other. The Planning Museum is a ‘subtractive’ space, while the Ecology Museum is an ‘additive’ complement, a reversal of the space carved out from the Planning Museum. Like the Chinese ‘Yin Yang’, these forms are in reverse relations.

Both museums will be 20,000 sq-m, with a service zone connecting them below grade, bringing the total construction to 60,000 sq-m. A high speed tram running between these two museums connects to the central business district of Eco-City.

The Ecology Museum experience begins with an orientation projection space next to a restaurant and retail opening to the ground level. From there, visitors take the elevator to the highest exhibition floor. Visitors proceed through the three ecologies in a descending procession of ramps: Earth to Cosmos, Earth to Man, Earth to Earth. At the ground floor, the Earth to Earth Exhibition turns clockwise, moving down towards the Ocean Ecology Exhibition located under the reflecting pond of the plaza. Four outdoor green roof terraces open out from Level 2 (Earth to Earth) with living exhibits changing with the seasons.

The Planning Museum, entered directly from the shared public plaza defined by the two buildings, opens to an introduction area and a temporary exhibition area. A large Urban Model Exhibition (all of the Eco-City) is followed by a theory and practice zone. Digital projections will facilitate the potential to update and increase information.

Transportation and industry exhibits follow on Level 2 with escalators loading to an interactive section and 3D Cinema on Level 3. On Level 3, there is a restaurant with views out to the sea. Escalators lead to Level 5 with Green Architecture, landscape and water resources exhibitions. This skylit large open top level has access to the green roofscape.

The nearby Bohai Sea site has an ancient history as part of the Great Ridges of Chenier, which developed over thousands of years. The huge mounds of shells, a magnificent testimony to the power of nature, inspire the sliced edges of the mounds defining the public space around the new Ecology and Planning Museums. A slice through the mounds, like a slice through time, exposes these shell specimens embedded in concrete. People can also walk to the tops of the mounds for great views of the cultural buildings with the Eco-Forum and government centre across the river in the distant view.

Recent Posts

  • IMGM1138

    Design excellence


    Announcing winners of A&D Trophy Awards 2017

    Posted on Dec 12, 2017
    View
  • The new Apple store in Chicago sits atop a wide new public stair that leads down from the plaza to the river Photo: Nigel Young/Foster + Partners

    Glass house


    Fosters + Partners has designed a new glass-walled store for Apple in Chicago

    Posted on Dec 5, 2017
    View
  • The JA Hatta Fort Hotel offers a different take on the emirate, and is a blend of its past, present and, perhaps, its future

    Desert Dynamism


    The city of Dubai is cementing its role as a focal point for creativity in the Middle East

    Posted on Dec 5, 2017
    View
  • West Kowloon Station will be the Hong Kong terminus of mainland China‚Äôs high-speed train network

    On track


    The near-complete West Kowloon Station is fitting into an area that is already crowded with an eclectic mix of architectural styles

    Posted on Dec 5, 2017
    View
Top