SEARCH

DP Architects transforms clubhouse in Singapore

by Sophie Cullen on Feb 1, 2016 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

DP Architects has completed a clubhouse for Singapore’s Civil Service called CSC@Changi

The alterations and additions project aimed to extend the existing one-storey site along the Changi Coast shoreline in Singapore by adding new recreational and hospitality facilities such as bowling alleys, chalets, villas and restaurants.

Comprising three main zones – sports, food and beverage, and hospitality – the development houses a new four-storey sports and recreation centre and a new four-storey chalet block with villa clusters. Also, existing colonial buildings have taken on new life as a revitalised food and beverage hub.

02-Existing 1-storey Changi Coast shoreline site was extended to include new recreational facilities like bowling alleys, chalets and restaurants

The new clubhouse has been specifically designed to embrace the laid-back charm of the village area while retaining the existing building structures. Multiple slender columns and trellises are used to project a sens of transparency and break down the scale of the new buildings. Respite from tropical heat and driving rain was also take into consideration.  The adoption of vertical and horizontal screens at the chalet provide sun-shading and cross ventilation, and the double glazed façade with articulated strips adds simple modernity to the composition.

03-Textured sea-facing outdoor verandah of the recreational complex

Green spaces have been designed around existing raintrees to help add to the tranquility of the whole area. The forecourt, with its textured driveway leading to the pitch-roofed porte-cochère with clipped plantings and decorative pots, evokes colonial architecture. The back of the conserved Meyer House, now the club's entrance hall, opens up to a panoramic view of Changi beach.

15-The roof pavilions of the chalet - Night view

, , , , , , , , , ,

Recent Posts

  • Valley XL Rendering

    Valley XL


    The first details of Valley XL, a major new cultural development project in China, have been unveiled

    Posted on Jul 17, 2018
    View
  • Photo: Philippe Ruault

    Architecture as emotion


    Italian architect Massimiliano Fuksas talks about his inspirations, how buildings can be works of art and how the design process can be an emotional one

    Posted on Jul 9, 2018
    View
  • 2396_FP655711

    Bamboo apple


    Foster + Partners reveals completion of all new Apple Cotai Central store with the design conceptualised as a 'paper lantern'

    Posted on Jul 4, 2018
    View
  • ADT-graphic-1

    Meet the judges


    To be the best, you’ve got to be assessed by the best – introducing the 2018 A&D Trophy Awards judging panel

    Posted on Jul 3, 2018
    View
Top