• SUBSCRIBE NOW
SEARCH

Canada's natural beauty is fully blended into Amphithéâtre Cogeco

by Simon Yuen, Maria Fleutman on Jun 19, 2017 in Architecture , Top Story
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
Amphithéâtre Cogeco, designed by Montreal-based architectural firm Atelier Paul Laurendeau, has recently had its immediate landscape completed as well as the signage for the entire project, making it a major landmark in Trois-Rivières

Amphithéâtre Cogeco, designed by Montreal-based architectural firm Atelier Paul Laurendeau, has recently had its immediate landscape completed as well as the signage for the entire project, making it a major landmark in Trois-Rivières

Montreal-based firm Atelier Paul Laurendeau has now completed the Amphithéâtre Cogeco in Trois-Rivières, Canada. The project successfully releases the architect's vision for the site: a multi-use space that makes the most of its setting

The city of Trois-Rivières sits, despite its name, on the confluence of two rivers: the Saint-Maurice and Saint Lawrence in Quebec's Mauricie region. As with so many places where rivers meet, the spot is a dramatic setting for bold architectural projects, the most notable of which is Amphithéâtre Cogeco by Montreal-based Atelier Paul Laurendeau.

The amphitheatre boasts a large outdoor court adding to sense-of-community objective

The amphitheatre boasts a large outdoor court adding to sense-of-community objective

The site faces Saint-Quentin Island, and was formerly occupied by a paper mill, shut down in the early 2000s. In its place stands a building as impressive as its location: on one side, a wall of 6m-high, cross-laminated black timber letters, set against grey concrete, announces the name of the city, its sheer scale somewhat reminiscent of the many containerships that ply the waters of the Saint Lawrence. With recessed lighting that at night illuminates the wall, the feature contributes to the building's imposing presence.

The venue holds up to 9,000 spectators, of which 3,500 are accommodated in fixed seating under an impressive 7,200 sq-m rectangular roof

The venue holds up to 9,000 spectators, of which 3,500 are accommodated in fixed seating under an impressive 7,200 sq-m rectangular roof

"Because of its location on an open site along two major waterways, this is much more than an amphitheatre," says Paul Laurendeau, founder of Atelier Paul Laurendeau. "It is a new landmark that extends the city's boundary to the water."

Located at the confluence of the Saint-Maurice and Saint Lawrence rivers, Amphithéâtre Cogeco has become something of a landmark

Located at the confluence of the Saint-Maurice and Saint Lawrence rivers, Amphithéâtre Cogeco has become something of a landmark

Though the construction of Amphithéâtre Cogeco was completed almost two years ago, the project was finished in its entirety in October 2016. From the outset, the municipal authorities wanted it to be an example of how best to bring the community together around a facility that would have both a recreational and educational use.

This is an excerpt from the “Riverside Arena" article from the June 2017 issue of Perspective magazine.

To continue reading, get your copy of Perspective.

, , , , , ,

Recent Posts

  • Main photo updated

    Incubation architecture


    BARRIE HO Architecture hosts exhibitions about incubation architecture at the Royal Institute of British Architects, London – and soon in Hong Kong

    Posted on Sep 21, 2017
    View
  • Frank Leung surveys his creation at ArtisTree

    Dramatic art


    Hong Kong art space ArtisTree transformed into a dynamic open-box concept performance venue

    Posted on Sep 19, 2017
    View
  • 1

    Land Lord


    Landscape designer and architect Raddle Siddeley on why landscapes should look great naked

    Posted on Sep 19, 2017
    View
  • Square and boxy, internally House W tells a story of soaring ceilings, vast skylights and an entire wall composed of glass panels on the garden elevation

    Heat exchange


    House W in Beijing overcomes challenges of heat insulation for maximum energy efficiency

    Posted on Sep 19, 2017
    View
Top