SEARCH

BRIGHT & BEAUTIFUL

by Phoebe Liu on Apr 29, 2014 in Architecture , Interiors
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

In London’s Hyde Park, a simple brief to redesign a conservatory led to a double-fronted mews house getting a full, pristine make-over from Andy Martin Architects

Like any congested city, London has its pockets of quiet opulence, where — behind tree-fronted yards or simply disguised behind ordinary façades — you’ll find the kind of houses that most of us dream about. One such ‘pocket’ is Hyde Park, and one such home is the discreetly named Mews 04, a large, five-bedroom, double-fronted mews house, which recently underwent an extensive make-over by Andy Martin Architects (AMA).

The initial brief was far more modest: AMA was called in to re-design the timber-framed faux Victorian-style conservatory, which dated back to the 1980s — an era not known for timeless design. AMA’s solution was to replace the dates conservatory with a similar form, thereby avoiding having to submit a potentially difficult and lengthy planning application to the authorities.

The original design of three barrel vaults of the old conservatory was transformed into a contemporary ‘sine curve’ form, with three large, curved, double-glazed units — the largest single horizontal units, in fact, in the UK. This elegant form has the appearance of a single sheet of flowing glass forming the new conservatory roof.

This simple, elegant yet somehow quirky solution for the new space was to become the spring board for a new aesthetic approach for the rest of the house. The aim was to achieve an elegant blend between the clients existing classical spaces and furniture, and AMA’s own contemporary interventions.
 

Recent Posts

  • KengoKumaTower_Waterloo_3

    Stacking forest


    Kengo Kuma has been named as the winner in a competition to design a new tower for Sydney’s Waterloo development

    Posted on May 10, 2018
    View
  • DJI_0580

    Power tower


    Woods Bagot finishes Telkom Landmark Tower – Jakarta's newest skyline landmark in the heart of the CBD

    Posted on May 7, 2018
    View
  • Vanke Tianfu Cloud City, by Aedas_3

    Up in the clouds


    The Vanke Tianfu Cloud City mixed-use development is set to become new commercial hub within Chengdu

    Posted on May 2, 2018
    View
  • 01_ZHA_Lushan_render by VA

    Stay school


    Zaha Hadid Architects has unveiled the designs and strategy for Lushan Primary School in rural China

    Posted on Apr 23, 2018
    View
Top