SEARCH

Allford Hall Monaghan Morris takes inspiration from Alvar Aalto vase

by Sophie Cullen on Oct 26, 2016 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
Images courtesy of Allford Hall Monaghan Morris and Dukelease Properties

Images courtesy of Allford Hall Monaghan Morris and Dukelease Properties

Inspiration can be found anywhere, and for 61 Oxford Street in London, Allford Hall Monaghan Morris found it in the iconic fluid lines of an Alvar Aalto vase

A £150m landmark mixed-use development, and the first major new-build scheme to be delivered in the regeneration of the previously forgotten east end of London's Oxford Street shopping district, this project was created by Prime Central London developer Dukelease Properties. Over 70,000 sq-ft, the six-storey scheme introduces two floors of Grade A office space, six high quality residential apartments and 35,000 sq-ft of retail space, which is now home to the flagship store of Spanish retailer Zara.

Developers saw potential in the area and sought to create a new landmark for east Oxford Street that would stand as a distinctive and recognisable reference point for years to come. For this, they approached Allford Hall Monaghan Morris (AHMM), and the practice designed a highly contemporary structure that takes it inspiration from a 1930s Aalto vase.

Access to surrounding views and daylight has been maximised for office and residential occupants through set-backs, external terraces and internal planning

Access to surrounding views and daylight has been maximised for office and residential occupants through set-backs, external terraces and internal planning

"There were a number of requirements that needed to be met to ensure that the regeneration was successful and lasting," notes Wolfgang Frese, project architect for the build. "We agreed that the new development must be a replacement of the previous disparate mix of building fabric with a single keynote structure. It was important for the building to sit sensitively alongside the historic fabric, while providing a contemporary design and still delivered to the highest possible standards."

Featuring a distinctive curved glass design across the whole façade, the distinctive 'wave length' of the exterior tapers up to the bespoke glass lantern that sits at the top of the building, accentuating the corner location and providing a modern successor to the original Victorian masonry feature of the structure. The lantern illuminates with a lighting effects sequence, from dusk until early morning daily, with colours and patterns varying through the seasons.

The distinctive 'wave length' of the exterior tapers up to the bespoke glass lantern that sits at the top of the building, accentuating the corner location

The distinctive 'wave length' of the exterior tapers up to the bespoke glass lantern that sits at the top of the building, accentuating the corner location

"With a focus on glass — the material of choice for retailers — the scheme explores the area's one and only shared material quality and, in undulating that glass, nods to the historical milieu of expressive glazed shopfronts. A six-storey new façade is articulated with a hierarchy of curved 'oriel' or bay windows to unify ground and upper floors and establish the building's place both on the street and on the skyline," Frese explains.

The 'wave length' of the vertical undulation shortens at the upper levels and combines with horizontal banding to distinguish the retail (the four lower levels, including lower-ground) from the office (the two middle levels) and residential (the upper two levels). Views, amenities and daylight are maximised for office and residential occupants through set-backs, external terraces and internal planning.

This is an excerpt from the “Making Waves in the City" article from the November 2016 issue of Perspective magazine.

To continue reading, get your copy of Perspective.

, , , , , ,

Recent Posts

  • Valley XL Rendering

    Valley XL


    The first details of Valley XL, a major new cultural development project in China, have been unveiled

    Posted on Jul 17, 2018
    View
  • Photo: Philippe Ruault

    Architecture as emotion


    Italian architect Massimiliano Fuksas talks about his inspirations, how buildings can be works of art and how the design process can be an emotional one

    Posted on Jul 9, 2018
    View
  • 2396_FP655711

    Bamboo apple


    Foster + Partners reveals completion of all new Apple Cotai Central store with the design conceptualised as a 'paper lantern'

    Posted on Jul 4, 2018
    View
  • ADT-graphic-1

    Meet the judges


    To be the best, you’ve got to be assessed by the best – introducing the 2018 A&D Trophy Awards judging panel

    Posted on Jul 3, 2018
    View
Top