SEARCH

Alessandro Ferro Architetto transforms 60s house in Italy

by Sophie Cullen on Jan 12, 2016 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
Photo by Alberto Moncada

Photo by Alberto Moncada

Alessandro Ferro Architetto has recently updated a 60s home for a young couple in Syracuse, Italy

Affording excellent views of one of the most beautiful squares in Syracuse, and offering a lot of natural light, Alessandro Ferro enhanced the characteristics of the home by opening up the spaces. By demolishing almost all of the partition walls, the corridor was replaced with a central block that hosts a wardrobe in the area near the entrance, and a storage room in the back.

ALB_1392

Photo by Alberto Moncada

The design approach has enhanced the space, minimising the clutter of furniture and making it possible to fit a large living room, a kitchen passer, a cloakroom, a utility room, a laundry room, two bathrooms and two bedrooms into just 87 sq-m. The living space is characterised by a library in multilayer wood-coloured sugar paper, and a large cabinet has been installed behind the dining table to allow for extra storage.

_ALB3723

Photo by Alberto Moncada

The space distribution centre, highlighted by a change in the texture of the floor made from microconcrete, is elevated above the rest of the apartment to allow the insertion of an additional bathroom in the bedroom. Lighting is used as an architectural element throughout the home, with spotlights and LED bars following the main lines of the composition.

ALB_1499

Photo by Alberto Moncada

 

, , , , , , , ,

Recent Posts

  • Valley XL Rendering

    Valley XL


    The first details of Valley XL, a major new cultural development project in China, have been unveiled

    Posted on Jul 17, 2018
    View
  • Photo: Philippe Ruault

    Architecture as emotion


    Italian architect Massimiliano Fuksas talks about his inspirations, how buildings can be works of art and how the design process can be an emotional one

    Posted on Jul 9, 2018
    View
  • 2396_FP655711

    Bamboo apple


    Foster + Partners reveals completion of all new Apple Cotai Central store with the design conceptualised as a 'paper lantern'

    Posted on Jul 4, 2018
    View
  • ADT-graphic-1

    Meet the judges


    To be the best, you’ve got to be assessed by the best – introducing the 2018 A&D Trophy Awards judging panel

    Posted on Jul 3, 2018
    View
Top