SEARCH

Aedas' Shanghai Landmark Centre showcases traditional Chinese elements and modern design

by Simon Yuen on Apr 18, 2017 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

Internationally renowned architectural firm Aedas has completed the Shanghai Landmark Centre 

Located on the north bank of Suzhou Creek and within the business area across Sichuan North Road and Zhapu Road in Shanghai, the Shanghai Landmark Centre is surrounded by low-rise residential blocks and a number of historic buildings such as the Shanghai Post and Telecommunication Bureau, Shanghai General Hospital, New Asia Hotel, Ruikang Mansion and Outer Baidu Bridge, forming a unique urban fabric.

Shanghai Landmark Center, Shanghai, China_02(1)

In response to the vibrant neighbourhood and low-rise buildings to the east and north, the Shanghai Landmark Centre retreats from south to north with two towers sitting in the south of the site with retail components in the north, embracing an open central plaza for food and beverage and various outdoor activities. The buildings are placed along the site edges to reserve open spaces at four corners, acting as transitional nodes to the surrounding high-density context.

Shanghai Landmark Center, Shanghai, China_05(1)

The massing and orientation of the complex facilitate daylight penetration and ventilation to the adjoining domestic blocks. The central plaza connects the exterior with the retail components above and below the ground, also extends the circulation from the adjacent communities to the complex.

Inspired by traditional Chinese windows from old buildings nearby, the façade design interprets the oriental element in a contemporary language and creates an impressive motif, setting the tone and identity of the development. The design allows less reflection compared to typical glass towers, and relieves its neighbouring buildings from light pollution and disturbance.

Shanghai Landmark Center, Shanghai, China_06(1)

, , , , ,

Recent Posts

  • 13 Manshausen-_DSC5367

    Norwegian Wood


    Architecture in Norway stays true to its traditions of simplicity and respect for its beautiful natural surroundings

    Posted on Jan 10, 2020
    View
  • best_DJI_0244_by1kmStudioKevinMak

    Rise to the challenge


    Steep slopes, difficult access and a remote location were among the challenges for Hong Kong-based practice ALT-254

    Posted on Dec 11, 2019
    View
  • Photo 4 Roger Wu - Chief Curator

    A tale of two cities


    Community engagement will play a key role in the 2019 edition of the biennale architectural event

    Posted on Dec 10, 2019
    View
  • hd_aw18_xmas38_cw

    Holidays by Design


    Hong Kong architects and designers pick their favourite holiday retreats

    Posted on Dec 10, 2019
    View
Top