SEARCH

Aedas completes Sina Plaza in Beijing

by Simon Yuen on May 25, 2016 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
All images courtesy of Aedas

All images courtesy of Aedas

International architectural firm Aedas has completed Sina Plaza, the new Beijing headquarters for Chinese media giant Sina

Sina Corporation is a Chinese online media company which operates the wildly popular Weibo and sina.com, with more than 85 million users per day, and employs more than 8,000 employees across its various offices. At its Beijing headquarters, staff are enjoying a new and advanced building thanks to Aedas.

Located in the capital city's Zhongguancun Science Park — a technology hub often referred to as China's Silicon Valley — the new building has both above- and below-ground features, with gross floor areas of 76,500 sq- m and 48,000 sq-m respectively. About half of the floor area is designed as open office or R&D space, conference and meeting areas, corporation exhibition
area and staff amenities, spanning over eight floors, with two of them underground.

The 'Eye of Sina' is placed in front of the main entrance in a lobby space which houses the vertical circulation hub connecting all levels within the building with stairs, escalators and lifts

The 'Eye of Sina' is placed in front of the main entrance in a lobby space which houses the vertical circulation hub connecting all levels within the building with stairs, escalators and lifts

Inspired by the theme 'limitless', to symbolise advances in media technology and information flow opening up unlimited opportunities in the digital world, the building is designed to reflect the infinity symbol '∞' to express this concept. The objective was to ensure maximum flexibility based on a modular approach, which would allow reshaping and adjustments as needed.

Drawing from the Chinese architectural heritage of courtyards, the building frames two major open courtyard gardens that bring natural light and cross ventilation to the interiors. At the intersection or centre of the building is the main entrance and a focal point — the 'Eye of Sina' — an atrium space that serves as the main vertical circulation hub and features a 12m-high conical media screen which displays current media information by Sina.com and Weibo.

The building is designed to showcase the symbol of infinity, with two sides slightly inward-facing, looking on to an internal courtyard

The building is designed to showcase the symbol of infinity, with two sides slightly inward-facing, looking on to an internal courtyard

Vertical circulation and servicing cores are located at the four corners of the building, connected by the central atrium. The internal circulation route resembles the infinity symbol, which allows users to commute efficiently from one end of the building to the other in just two minutes.

Although the architectural form is rectilinear, the architectural form was adapted and modified to express entrances, balconies, special double-height workspaces and skylights.

Rising 32m in height, across its six storeys, Sina Plaza also comprises two extra levels below ground, which house TV studios and interview rooms, along with a 200-seat auditorium, a 1,300-seat staff canteen and sunken courtyards that connect the canteen with the main atrium. The lowest level (B2) is where parking lots, supporting services and MEP/ data centre are located.

This is an excerpt from the “Infinity Within Boundaries" article from the June 2016 issue of Perspective magazine.

To continue reading, get your copy of Perspective.

, , , , , , , , , ,

Recent Posts

  • Valley XL Rendering

    Valley XL


    The first details of Valley XL, a major new cultural development project in China, have been unveiled

    Posted on Jul 17, 2018
    View
  • Photo: Philippe Ruault

    Architecture as emotion


    Italian architect Massimiliano Fuksas talks about his inspirations, how buildings can be works of art and how the design process can be an emotional one

    Posted on Jul 9, 2018
    View
  • 2396_FP655711

    Bamboo apple


    Foster + Partners reveals completion of all new Apple Cotai Central store with the design conceptualised as a 'paper lantern'

    Posted on Jul 4, 2018
    View
  • ADT-graphic-1

    Meet the judges


    To be the best, you’ve got to be assessed by the best – introducing the 2018 A&D Trophy Awards judging panel

    Posted on Jul 3, 2018
    View
Top