SEARCH

Abiboo completes Casa H

by Sophie Cullen on Mar 4, 2016 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone
Photo by Joao Morgado

Photo by Joao Morgado

Located in an exclusive area of Madrid, Casa H is the latest project by Abiboo

With a floor area of 1,300 sq-m, the house is the answer to the diverse functional needs of the client, with each space utilising different characteristics. The architects liken the design of the villa to a ‘sponge’, with multiple micro-spaces designed to be inter-related to each other.

Photo by Joao Morgado

Photo by Joao Morgado

On the ground floor, a typical program associated with a villa has been incorporated along with many patios that make the house look bigger due to its integration with the site. The first floor includes spaces like an office, guest rooms and a play area, while the basement includes spaces meditation rooms, a gym, a spa, party areas and lounges.

Photo by Joao Morgado

Photo by Joao Morgado

The secondary areas are built with a façade in exposed concrete, while the day spaces in the centre of the floor plan are in stucco and glass. Night areas are shown to the outside in a metallic ventilated façade that reflects the light and creates a strong contrast between all the different materials used.

Photo by Joao Morgado

Photo by Joao Morgado

Eco-friendly materials have been used where possible, and passive strategies that respond to sun radiation, natural light and wind have been incorporated. The design leverages the local micro-climate through the existence of patios, water bodies, natural ventilation strategies and water management solutions and takes advantage of active environmental solutions such as the use of geothermal heat pumps that reduce considerably the CO2 consumption.

, , , , , , , ,

Recent Posts

  • 13 Manshausen-_DSC5367

    Norwegian Wood


    Architecture in Norway stays true to its traditions of simplicity and respect for its beautiful natural surroundings

    Posted on Jan 10, 2020
    View
  • best_DJI_0244_by1kmStudioKevinMak

    Rise to the challenge


    Steep slopes, difficult access and a remote location were among the challenges for Hong Kong-based practice ALT-254

    Posted on Dec 11, 2019
    View
  • Photo 4 Roger Wu - Chief Curator

    A tale of two cities


    Community engagement will play a key role in the 2019 edition of the biennale architectural event

    Posted on Dec 10, 2019
    View
  • hd_aw18_xmas38_cw

    Holidays by Design


    Hong Kong architects and designers pick their favourite holiday retreats

    Posted on Dec 10, 2019
    View
Top