SEARCH

A VISIONARY VERTICAL VILLAGE

by Adrian Ho on Aug 12, 2014 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

Conceived by celebrated German architect Ole Scheeren, The Interlace sets out from the start to be one of Singapore's most ambitious residential projects in recent history

Located in the heart of Singapore's Southern Ridges, The Interlace may impress at first sight as if it was created by some mysterious higher power who dropped rectangular building blocks from nowhere in a perfectly random way. The result is an inspired yet mythical architecture that strikes awe in onlookers — a modern analogy of Egypt's pyramids.

However, there is no myth behind The Interlace's creation. It is all about the genius of German architect Ole Scheeren, who has also penned the acclaimed designs of Beijing's CCTV Headquarters, the MahaNakhon in Bangkok and the Angkasa Raya in Kuala Lumpur. For this 170,000 sq-m project, Scheeren radically reformed the notion of modern residence and exclusively devoted his energy on connectivity and community, creating an innovative 'vertical village' that defies the default housing typology in dense urban environments.

Instead of existing as isolated towers, the development's 31 apartment blocks, each six storeys tall, are stacked in a hexagonal arrangement around eight generous courtyards, providing 1,040 generous residential units of varying size. The blocks are arranged on four 'Superlevels' with three 'peaks' of 24 storeys. Other Superlevel stacks range from six to 18 storeys to form a stepped geometry, creating a dramatic spatial structure. The multi-storey openings between the blocks allow light and air to weave into and through the landscape of the courtyards.

, , , ,

Recent Posts

  • Lakhta Center Europe's tallest tower

    New heights


    Construction is nearing completion on Europe’s tallest tower, Lakhta Center in St Petersburg, Russia

    Posted on Oct 23, 2018
    View
  • r_hjortshoj_-_noma_web-332_original

    NOMA 2.0


    The award-winning restaurant worked with BIG to create a new home and restaurant village just outside of Copenhagen’s city center

    Posted on Oct 15, 2018
    View
  • Lacime Architects

    Poetic justice


    Traditional Suzhou architectural forms are reborn in the award-winning Dajia community villas by Lacime Architects

    Posted on Oct 9, 2018
    View
  • DSC_4035

    Prison break


    Perspective takes a closer look at Hong Kong’s largest revitalisation project, Tai Kwun: from colonial-era relic to 21st-century hub for art and culture

    Posted on Oct 6, 2018
    View
Top