SEARCH

A studied response

by PHOEBE LIU on Aug 16, 2011 in Architecture , Interiors
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

 The new WilliamNeukom Building at Stanford University fulfills the space needs of a growing faculty and fosters collaboration

Architect Ennead Architects
Design partner Richard Olcott
Management partner Don Weinreich
Project designer Kate Mann
Project manager Steven Peppas
Interiors Charmian Place
Design team Sean Baumes, Katharine Huber, Kathleen Kulpa, Christina Long, Stefan Abel, Bernardo Almonte, Kenichiro Mito, Yasemen Omurtag, Yong Kyun Roh, Todd Van Varick
Associate architect MKThink

In late May this year, hundreds of people gathered on the law school campus of Stanford University in California for the dedication of the William H Neukom Building. Designed by Richard Olcott of Ennead Architects, the building is sited directly south of the existing law school complex. At 65,000 sq-ft, it creates a new focal point along the principal circulation route linking the residential and academic precincts of the campus, while bold axial connections to adjacent plazas, walkways, malls and building entries further define the school’s open spaces.

Reinforcing the principles of landscape architect Frederick Law Olmsted’s original master plan for the campus, the building is organised around a central courtyard: four three-storey wings, connected by glass-walled bridges, pinwheel around the elevated faculty garden. A ground-floor plinth forms the base of the building and houses the law clinic. A monumental rotunda references the historic entry gates on the main quad, marks the convergence of the two principal campus grids, and establishes the Neukom Building as the central hub of the law school.

The rotunda’s open-air staircase leads to the faculty garden and upper levels, which house faculty offices, the dean’s suite and open and closed meeting and lounge areas. The faculty garden is intended primarily as the law school’s ‘living room’, designed to accommodate social events as well as individual study. The composition of materials and plantings creates a variety of ‘conversation rooms’, sculptural fountains at both ends reinforce the garden’s contemplative ambience, and a suspended, vine-covered, wood-and-steel trellis with a central oculus knits together the four wings of the building and creates an interplay of shade and shadow. Skylights, which have been seamlessly integrated into the design of the raised planter boxes, infuse the ground floor clinic with natural light. The area expands the law school’s sequence of outdoor spaces, which includes the reinvigorated Crocker Garden and Canfield Court.

The garden façades of each of the four wings are articulated by subtly textured planar limestone walls, which extend from the garden to the outer edges of the complex, thereby reinforcing the pinwheel plan and drawing people into the space.

Read the full story in the September 2011 issue of Perspective magazine! 

 

Recent Posts

  • Battersea Power Station; Valentines Day Chimneys- JohnnyStevensPhotography

    Power statement


    London’s iconic Battersea Power Station, one of the city's most iconic landmarks, is in the middle of a complete transformation

    Posted on Jul 22, 2019
    View
  • The Shed

    Prime mover


    The Shed, New York’s newest arts and cultural venue, is designed for the future

    Posted on Jul 19, 2019
    View
  • Vanke Emerald Park centrepiece by Lacime Architects

    Shifting perspectives


    Lacime Architects has completed a public building in Chongqing that fuses contemporary design with traditional Chinese architecture

    Posted on Jul 19, 2019
    View
  • I.M. Pei

    Appreciating Pei


    Pritzker Prize-winning architect I.M. Pei has passed away, aged 102. Practising architect and leading academic Nelson Chen examines his legacy...

    Posted on Jul 16, 2019
    View
Top