SEARCH

A sensitive response

by NICHOLE L REBER on May 13, 2011 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

It’s officially known as the Copova Devetka, but Ljubljana has already dubbed this upcoming mixed-use development with the more affectionate moniker ‘Shopping Pillow Terraces’

Forego the glass box. Disregard science fiction symmetry and geometry. What results in some of today’s best architecture is the interpretation of organicism and its manifestion. One fine example is the Shopping Pillow Terraces, more officially known as the Copova Devetka, by Ljubljana-based firm Ofis Arhitekti in Slovenia.

It’s hard enough in today’s architectural design, which is often interpreted absolutely as either hideous or gorgeous. Add to that the challenge of favourably placing a mixed-use seven-storey building contextually into a historical district. For Ofis Arhitekti’s recently unveiled plans, however, the anticipation of the firm’s successfully rising to the challenge with its contextually and organically sensitive response is almost palpable. One might hypothesise even now, while the building’s under construction before its slated 2012 completion date, that the Copova Devetka will bare an esoteric sense of place. Consider its curvilinear facçades, its method of gracefully transporting the public through various topographic levels, its modest height, and its inclusion of a spectrum of private and public spaces.

Amorphous bands of glass, metal, and greenery will wrap around the seven-storey building like garland around a tree, silver bracelets around a wrist, glass rings around a carnival bottle. They aren’t merely pretty little elements thrust upon an otherwise thoughtless, dreary design, no. The terraces are created by curving back each storey in an organic fashion to create patios and decks for shoppers, a cafe, and residential patios on the top levels. The organic mesh wraps the edges of each level,” say the architects.

 

 

Recent Posts

  • r_hjortshoj_-_noma_web-332_original

    NOMA 2.0


    The award-winning restaurant worked with BIG to create a new home and restaurant village just outside of Copenhagen’s city center

    Posted on Oct 15, 2018
    View
  • Lacime Architects

    Poetic justice


    Traditional Suzhou architectural forms are reborn in the award-winning Dajia community villas by Lacime Architects

    Posted on Oct 9, 2018
    View
  • DSC_4035

    Prison break


    Perspective takes a closer look at Hong Kong’s largest revitalisation project, Tai Kwun: from colonial-era relic to 21st-century hub for art and culture

    Posted on Oct 6, 2018
    View
  • 9. The Hall

    Run of the mills


    The Mills – a new cultural complex, creative co-working space and start-up hub pays homage to Hong Kong’s golden era in the textile industry

    Posted on Oct 4, 2018
    View
Top