SEARCH

4N Design Architects complete Palace Cinema Raffles City, Shanghai

by Hannah Grogan on Feb 2, 2018 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

Shanghai’s newest cinema experience opened its doors to the public in December. Perspective takes a look at the theatre’s design concept and execution by 4N Design Architects

Located in the Puxi neighbourhood of Shanghai is the city’s latest addition to the mall scene, Raffles City Changning Shopping Centre. The building was developed by Singapore-based real estate company, CapitaLand and is one of many developments the firm has opened across China, with plans to open more this year.

Occupying the top level of the Raffles City Shanghai, is a high-end cinema run by luxury operator, Palace Cinemas. Designed by Hong Kong-based firm 4N Design Architects, the space includes nine theatres, all of which open out onto to a sun-filled atrium that works to connect the space.

Palace Cinema Raffles City

Located on the seventh floor of the building, is Palace Cinema Raffles City

The design of Palace Cinema Raffles City took spacial planning into special consideration, as well as the changing factors of the modern cinematic experience. With 60 per cent of cinema-goers on the mainland buying tickets online, a traditionally large ticketing space was swapped for an elegant concierge counter as well as a number of automatic ticketing machines.

The cinema's lobby is open, light-filled and minimalistic in its design

The cinema’s lobby is open, light-filled and minimalistic in its design

In addition to the ticketing desk, the lobby also includes plenty of space to host events and areas for those waiting on their showing times, a crucial factor for cinema design.

The cinema includes large spaces for events and enough space for moviegoers to wait comfortably

The cinema includes large spaces for events and enough space for moviegoers to wait comfortably. Planks line the walls to create a tunnel-like effect

Inspired by the concept of a ‘flipbook’ or ‘script booklet’ used in movie making, the designers took this concept and applied it to the interiors. The firm as created a three dimensional feature using timber and metal fins arranged to created forms, waves and tunnel-like structures throughout the space. The theatres themselves are dramatic in their design, utilising darker tones (such as black, grey and splashes of red) to create the essence and theatrical mood.

5 076A4320

Dramatic features of the theatres include dark tones, and splashes of red throughout

 

, , , ,

Recent Posts

  • YWP_0877

    Elites honoured


    Perspective is proud to announce the winners of the A&D Trophy Awards 2019

    Posted on Dec 6, 2019
    View
  • Inaugurated in 2009, Hong Kong Green Building Council celebrates its milestone success this year in promoting the reduction of carbon footprint in the building industry

    A decade of green excellence


    Hong Kong Green Building Council celebrates its 10th anniversary in promoting building sustainability

    Posted on Dec 4, 2019
    View
  • One Wall Street Amenities Entrance - Image Credit - DBOX for Macklowe Properties

    Art Deco Icon


    The residential conversion of the iconic Manhattan skyscraper is well in the works

    Posted on Nov 5, 2019
    View
  • The Wave, award-winning housing in Vejle, Denmark. Photo: Jacob Due

    Building Communities


    Henning Larsen Architects brings environmental consciousness and community building to each of its projects

    Posted on Nov 5, 2019
    View
Top