• SUBSCRIBE NOW
SEARCH

10 Design wins approval to transform the core of Zhuhai City

by Sophie Cullen on Apr 11, 2016 in Architecture
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Sina WeiboShare on Tencent WeiboEmail this to someone

10 Design has won an international open competition to design The Core of Zhuhai City Heart

Competing against world-renowned practices such as Gensler and NBBJ, the firm has been tasked to design the large urban mixed use development of GFA 1.4 million sq-m. This is one of the prime areas where the Zhuhai Municipality has major development plans for in preparation for the completion of the Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge by Q4 2017.

The client of the project, Huafa Group – a leading real estate developer in China with headquarters in Zhuhai – has played a significant role in helping to shape the new landscape of the city. The jury commented that in response to Huafa's vision, 10's winning design approach introduced a central plaza and a series of interconnected garden spaces throughout the sites to succinctly unify the development and provide unique and lively spaces activated by retail and F&B, allowing much needed open space for the area.

04_10_Core of Zhuhai_Plaza Entrance Day View

Ted Givens, design partner with 10, said, “Our design response recognises the importance of unity and connectivity to both urban and natural contexts. The entire site is envisioned to become an abstract Chinese garden with a centralised hub for the community. A series of outdoor civic rooms are woven through the masterplan, adding vibrancy and attracting those from all walks of life.”

A centralised garden design divides the site into five primary neighbourhoods with two main plazas introduced in the north and south to provide connections with the surrounding master plans. The central garden is a mixture of incubator/soho office, retail, and F&B spaces and consists of four buildings linked together by pedestrian bridges, promoting pedestrian activity. Taking on the abstract form of a mountain, the program is stacked vertically into a terraced massing. Terraces slide in and out of the massing forming garden plazas for F&B and offices.

07_10_Core of Zhuhai_Sketch03

The buildings are designed to promote interaction between people and programs and act as an incubator hub for smaller creative offices. The main pedestrian pathways through the site wrap around this central form. The central zone occupies the four central internal street corners of the four surrounding primary neighbourhoods. Each of the four surrounding neighbourhoods provides further residential, F&B, retail, and offices, with the tallest tower (150m) occupying the Southern Plaza.

, , , , ,

Recent Posts

  • unnamed (1)

    The spaceship has landed


    MAD designs new futuristic headquarters for Faraday Future in California

    Posted on Aug 15, 2017
    View
  • Hilton Jinan South Hotel & Residences offers panoramic views of the nearby mountains, springs and lush scenery

    Dual luxury


    Wilson Associates designs luxury hotels in China and Japan

    Posted on Aug 15, 2017
    View
  • Chu Chih-Kang’s Fangsuo bookstore, Chengdu

    On the cutting edge


    Seven leading designers on redefining China's architectural and design landscape

    Posted on Aug 1, 2017
    View
  • Portal-like frames, part of the original structure, change the view as one moves around the house

    Old becomes new


    Japan’s Apollo Architects renovates old family house in Tokyo

    Posted on Aug 1, 2017
    View
Top